Erciyes Üniversitesi'nde takip ve tedavi edilen üç-on sekiz yaş arasındaki beyin tümörü olan hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients with brain tumor between three and eighteen ages followed and treated at Erciyes University
- Tez No: 573118
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Merkezi sinir sistemi tümörleri, Çocukluk çağı beyin tümörleri, Kan sayımı parametreleri, Brain tumors, Childhood brain tumors, Blood Count Parameters
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç:Merkezimize başvuran çocukluk çağı Merkezi Sinir Sistemi (MSS) tümörlerinin dağılımı ve uygulanan tedavi sonuçlarının incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalına 2012-2019 yılları arasında başvuran ve beyin tümörü tanısı alan olgular geriye dönük olarak incelendi. Bulgular:Toplam 119 hasta çalışmaya alındı. Ortalama tanı yaşı 112,5 ay idi. Erkek/kız oranı 0,98 saptandı. Hastalar en sık (% 37) 5-9 yaş arasında başvurmuştu. Hastalar en sık baş ağrısı ve bulantı kusma şikayeti ile başvurmuştu. İnfratentoriyal yerleşim % 51,3, supratentoriyal yerleşim % 48,7 idi. Pilositik astrositom en sık görülen tümördü. Toplam 4 hastada ikincil malignite gelişti. Hastalara en sık Tuberoskleroz eşlik etmekte idi ve bu hastaların çoğu SEGA tanılı idi. Hastaların % 83,8'ine cerrahi tedavi yapıldı ve en fazla tam rezeksiyon şeklinde tümör çıkarıldı. Toplam 38 hastada nüks saptandı ve bu hastaların tedavi bitiminden sonra ortalama 51,8 ayda nüks saptandı. Takip edilen hastaların %14,7'si öldü. Tüm hastaların 5 yıllık ve 10 yıllık sağkalımları her iki dönemde de % 76,4 şeklinde hesaplandı. Cerrahi, KT ve RT hepsini birlikte alan hastaların 5 yıllık sağ kalımı % 52,7, cerrahi ve RT alan hastalar için %93,8 ve sadece cerrahi yapılanlar için % 89 olarak hesaplandı. Beyin tümörlü hastalar ile toplam 120 sağlıklı kontrol için Reciever Operator Characteristics (ROC) analizi uygulandığında, nötrofil, lenfosit, Mean Platelet Volume (MPV), Red cell Distribution Width (RDW), Platekrit (PCT) ve Nötrofil/Lenfosit (N/L) oranı eğrilerinin hasta grubunda MSS tümörü öngörme açısından önemli olduğu gözlendi. Tek değişkenli ve çoklu ikili regresyon analizleri, RDW, N/L sayımı oranı ile pozitif ilişki olduğunu ve MSS tümör tanısını öngörmede önemli olduğunugösterdi. Sonuçlar:Pediatrik MSS tümörü çocukluk çağında en sık görülen solid malignite olup bu yaş grubunda kansere bağlı mortalite ve morbiditenin başlıca sebebidir. Cerrahi tam rezeksiyon, kısmi rezeksiyona göre sağkalım daha fazla arttırmaktadır. Beyin tümörlü hastaların kan sayımları arasında ilişki saptanmıştır. İleri tanı yöntemlerinin kullanımı cerrahide ve RT tekniklerinde ilerlemeler ve artan KT deneyimi sayesinde tümörlerinde uzun dönemli yaşam beklentisi artmışolup beyin tümörleri multidisipliner bir yaklaşım gerektirir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Patients with Brain Tumor Between Three and Eıghteen Ages Followed and Treated at Erciyes University Aim:The aim of this study was to investigate the distribution and treatment results of childhood Central Nervous System (CNS) tumors, managed in our center. Materials and Methods:Children who were admitted to the Department of Pediatric Hematology-Oncology Erciyes University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics between 2012-2019 and diagnosed as CNS tumor were retrospectively analyzed. Results: A total of 119 patients were included in the study.The mean age at diagnosis was 112.5 months.The male/female ratio was 0.98.Most of the patients (37%) presented between the ages of 5-9 years. Most of the patients presented with headache, nausea and vomiting.Infratentorial location was 51.3% and supratentorial location was 48.7%.Pilocytic astrocytoma was the most common tumor.Secondary malignancy developed in 4 patients. Tuberous sclerosis was the most common and most of these patients were diagnosed with SEGA. Surgical treatment was performed in 83.8% of the patients and total resection was performed at the highest rate. A total of 38 patients had recurrence, with a mean recurrence of 51.8 months after the end of treatment. 14.7% of the patients followed up died. The 5-year and 10-year survival rates of all patients were 76.4% in both periods.When Reciever Operator Characteristics (ROC)curves analysis was performed for CNS tumor patients and 120 healthy controls, neutrophil, lymphocyte, Mean Platelet Volume (MPV), Red cell Distribution Width(RDW), Platecrit (PCT) and Neutrophil/Lymphocyte(N/L) count ratio were found to be important in predicting CNS tumor in the patient group. The univariate and multiple binary regression analyzes showed a positive correlation with RDW, N/Lcount ratio and the risk of CNS tumor diagnosis. Conclusion: Pediatric CNS tumor is the most common solid malignancy in childhood and is the main cause of cancer-related mortality and morbidity in this age group. Surgical total resection increases survival more than partial resection. A correlation was found between blood counts of patients with brain tumors. With the use of advanced diagnostic methods, advances in surgery and RT techniques, and increased experience in CT, the long-term life expectancy of tumors has increased and brain tumors require a multidisciplinary approach.