Sandıklı Yöresi mazı meşesi (quercus infectoria oliver) baltalıkları için biyokütle denklemlerinin karşılaştırılması
A comparison of biomass equations for quercus infectoria oliver plantations within The Sandikli Region
- Tez No: 573148
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ÇATAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sandıklı yöresi, kuru ağırlık, biyokütle, Quercus infectoria Oliver. 2019, 67 sayfa, Sandıklı region, dry weight, biomass, Quercus infectoria Oliver. 2019, 67 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SANDIKLI YÖRESİ MAZI MEŞESİ (Quercus infectoria Oliver) BALTALIKLARI İÇİN BİYOKÜTLE DENKLEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Seviye Firdevs ZEYBEK Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü EğitimEnstitüsü Orman Mühendisliği AnabilimDalı Danışman: Prof. Dr. Yılmaz ÇATAL Ülkemizde doğal olarak yetişen 18 meşe türü farklı yörelerde ve değişik yetişme ortamlarında kolaylıkla yaşamını devam ettirebilmektedir. Bu yüzden, meşe ağaç türlerinin büyüme özelliklerinin yöresel olarak ve tür bazında ayrıntılı olarak ortaya koyulması gerekmektedir. Bu çalışmada Sandıklı yöresinde doğal olarak yetişen Mazı meşesi (Quercus infectoria Oliver) baltalıklarında tek ağaçta biyokütle miktarlarının tahmininde denklemler ortaya koymak; tek ve çift girişli uygun denklemlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla söz konusu yörede 22 örnek alan belirlenmiş ve her bir örnek alanda göğüs yüzeyi orta ağacına karşılık gelen çapa sahip örnek ağaç tespit edilmiştir. Örnek ağaçlar kesildikten sonra dipten tepeye doğru gövde 2 metrelik seksiyonlara ayrılmıştır. Her gövde seksiyonun ortasında 3 santimetre kalınlığında kesitler alınmıştır. Ayrıca dal, yaprak ve kabuk için ayrı ayrı tüm canlı materyal ağırlığı ölçülmüş, içinden örnekler alınmıştır. Gövdeden alınan kesitler, kabuk, dal ve yaprak örnekleri polyethylen torbalara koyularak kuru ağırlığının tespiti için laboratuara getirilmiştir. Burada yaş ağırlığı hassas terazide tartıldıktan sonra, örneklerin kuru ağırlıklarının belirlenebilmesi için, kurutma fırınında +105oC'de 24 saat kurutulmuş ve hassas terazide tartılarak tam kuru ağırlığı belirlenmiştir. Belirlenen değerler genelleştirilerek her bir ağaca ilişkin kuru ağırlıklar tespit edilmiştir. Her bir ağaç için bağımlı değişken kuru ağırlık olmak üzere çap ve boy değerleri ile regresyon analizi ile denklemler denenmiştir. Tek ve çift girişli olarak en uygun regresyon denklemi belirlenmiş ve denklem sonuçları daha önce meşe türleri için yapılan biyokütle denklemler ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucu diğer meşe biyokütle denklemlerinin yöre için yüksek hatalı sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Böylece yöresel denklemlerin daha az hataya sahip olduğu için tercih edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis A COMPARISON OF BIOMASS EQUATIONS FOR Quercus infectoria Oliver PLANTATIONS WITHIN THE SANDIKLI REGION Seviye Firdevs ZEYBEK Isparta University of Applied Sciences The Institute of Graduate Education Department of Forest Engineering Supervisor: Prof.Dr. Yılmaz ÇATAL There are eighteen species of oak trees native to Turkey. These tres can adapt and survive in different regions and environments. There fore each species growth characteristics should be analysed in their local environment. This analysis is made for Quercus infectoria Oliver native to Sandıklı forest area. This study aimed to build equations to estimate the amount of biomass of a single tree using one or two parameters measured from the chosen tree. Twenty different areas around Sandıklı forest area has been chosen as the growth environments for the oak trees. One average size sample tree is chosen from each area for analysis. Each sample tree was cut into 2 meters and 3 cm of sections starting from the middle of each section. Anotheset of samples including leafs, bark and branches. These samples are packed into polyethylene bags and taken to the laboratory. These samples are weighed using precision scales. They have been put into drying oven at +105oC for 24 hours. They have been weighed in precision scales to determine the dry weight. These weight measurements then converted to the full tree scale for each tree. These values are put into the equations using the variables“tree diameter”and“Trees Height”. These equations are compared with the other results. Each selected area's sample tree results are found significantly different from other. Based on this analysis it has been decided that the equations are stable within selected area They produce better results with less deviation within slecetd area and with sample thet constructed for.