Diyanet İşleri Başkanlığı Hafızlık Eğitim Programı öğretmen ve öğrenci görüşleri (Konya örneği)
Teacher and student opinions about quran memorizing education program of the presidency (Konya case)
  1. Tez No: 573167
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA ÖZLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED FATİH TURANALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Diyanet İşleri Başkanlığı, Hafızlık Eğitim Programı, Kur'an Kursu, Religious education, Presidency of Religious Affairs, Hafiz education programme, Quran course
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Araştırmada Kur'an Kurslarında uygulamada olan Hafızlık Eğitim Programı hakkında öğretmen ve öğrenci görüşleri alınarak inceleme yapılmıştır. Hafızlık eğitimi ülkemizde manevi değerlerle ölçülebilen bir yere sahiptir. Araştırmamız 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın konusu, önemi, amacı ve sınırlılıklarından, ikinci bölümde araştırmanın yöntemi, evren ve örneklemi, hipotezleri ve yapıldığı kurslardan, üçüncü bölümde Kur'an kurslarının tarihi gelişimi, hafızlık ve hafızlığın başlangıçtan günümüze tarihi gelişiminden söz edilmiştir. Dördüncü bölüm öğreticilerle yapılan görüşmelerle alakalı bulgu ve yorumlar, beşinci bölüm öğrencilerle yapılan görüşmelerin değerlendirilmesi ve altıncı bölümse sonuç ve önerilerden meydana gelmektedir. Çalışmanın evreni Konya ilinde 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Kur'an Kurslarında Hafızlık öğretimi yaptıran öğreticiler ve öğrencilerdir. Araştırmanın örneklemi Konya İli Karatay İlçesinde 2018-2019 öğretim yılında eğitim yapan 8 Yatılı Kız Kur'an Kursun da Hafızlık Yapan Öğrenciler ve Hafızlık Yaptıran Öğreticilerinden kura ile seçilmiş olanlarıdır. Öğreticiler ve öğrencilerle görüşülerek incelenen Hafızlık Eğitim Programının hafızlık yaptırmak için yeterli olduğunu fakat öğreticilerin Program hakkındaki bilgi eksikliği nedeniyle tam olarak uygulanmadığı, bazı esasları uygulamanın birtakım aksaklara neden olduğu sonucu ortaya koyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the study the applied Hafiz education programme is analysed by getting views of instructors and students. Hafız education has a place in our country that can be measured with spiritual values. The study consists of 4 main parts. In the first part; the study's topic, importance, goals and limitations, in the second part; methods, population and sample, hypothesis and the applied courses, in the third part the historical development of the Quran courses and the Hafiz education from the beginning until recent. The fourth part refers to the findings and reflections related to the interwiews with the instructors, the fifth part refers to the evaluation of the interwiews with the students and the sixth part refers to the results and suggestions. The study population are the students and the instructors participating in Hafiz education in Quran courses in Konya during the 2018-2019 academical year. The sample of the study are the students and instructors chosen by draw from attendants of Hafiz education from 8 boarding Quran courses in 2018-2019 academical year in Karatay Konya. The study revealed that the Hafiz education programme analysed by interviewing the students and instructors is qualified for proficiency in memorizing Quran but it's not practised completely and applying some basics is causing certain obstructions due to the the instructors' lack of information.