Entomopatojen nematodların (rhabditida: steinernematidae ve heterorhabditidae) bakla zınnı Tropinota hirta (Coleoptera: Scarabaeidae)'ya karşı biyolojik etkinliğinin belirlenmesi
Determination of biological efficacy of entomopathogenic nematodes (rhapditida: steinernematidae and heterorhabditidae) against pods, Tropinota hirta (Coleoptera:Scarabaeidae)
- Tez No: 573238
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN CANHİLAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik mücadele, bakla zınnı, T. hirta, entomopatojen nematodlar, Heterorhabditidae, Steinernematidae, Biological control, apple blossom beetle, T. hirta, entomopathogenic nematodes, Heterorhabditidae, Steinernematidae
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, Adana, Kayseri ve Kahramanmaraş'ta yapılan sürvey çalışmalarından elde edilen 5 farklı entomopatojen nematod türünün (Heterorhabditis indika 216-H, Steinernema carpocapsae E-76, S. feltiae KCS-4-S, H. bacteriophora FLH-4-H ve S. bicornutum MGZ-4-S) bakla zınnı, Tropinota hirta (Coleoptera: Scarabaeidae) erginleri üzerindeki etkinliği laboratuvar koşulları altında çalışılmıştır. Denemede, T. hirta'nın erginlerine karşı entomopatojen nematodlar farklı dozlarda uygulanmıştır. Entomopatojen nematodların T. hirta erginleri üzerinde sebep oldukları ölüm oranları, 190 ve 380 İJ/Ergin olacak şekilde 2 farklı dozda, 4 tekerrürlü olarak, iki farklı sıcaklık (25-30°C'de) ortamında belirlenmiştir. Yapılan çalışmalarında, entomopatojen nematod izolatlarının 30°C'de meydana getirdikleri ölüm oranları, 25°C'ye göre daha yüksek olarak belirlenmiştir. Laboratuvar koşullarında denemenin yürütüldüğü her iki sıcaklık ortamında test edilen S. carpocapsae E-76 izolatı, diğer izolatlara göre 190 İJ/Ergin dozunda %100 ölüm oranı ile T. hirta erginlerine karşı en yüksek biyolojik etkinliği göstermiştir. Steinernema feltiae KCS'nin T. hirta erginleri üzerinde 380 İJ/Ergin dozunda 25°C sıcaklıkta en az ölüm (%77) meydana getirdiği belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuçlara göre, test edilen beş izolatın T. hirta erginleri ile biyolojik mücadelede iyi bir potansiyele sahip olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Efficacy of 5 different entomopathogenic nematode species obtained from the surveys conducted in Adana, Kayseri and Kahramanmaraş (Heterorhabditis indika 216-H, Steinernema carpocapsae E-76, S. feltiae KCS-4-S, Heterorhabditis bacteriophora FLH-4-H, S. bicornutum MGZ-4-S) against Tropinota hirta (Coleoptera: Scarabaeidae) was studied. Mortality rates of entomopathogenic nematode species on T. hirta adults were determined by using 2 different doses of 190 and 380 IJ/adults by 4 replicates and 2 different temperatures (25 and 30°C) in laboratory. In the studies, the mortality rates of entomopathogenic nematode isolates at 30°C were found to be higher than 25°C. Steinernema carpocapsae E-76 isolate showed the highest biological activity compared to other isolates against T. hirta adults with 100% mortality rate at 190 IJ/adult dose at all application temperatures under laboratory conditions. Steinernema feltiae KCS-4-S caused the least mortality (77%) on T. hirta adults at 380 IJ/adult dose at 25°C temperature. As a result of these studies, it was concluded that the five entomopathogenic nematode isolates tested have good potential in biological control of T. hirta adults.