Diyabetik hastalarda kardiyopulmoner bypass sırasında pulsatil ve Non-Pulsatil akım uygulanmasının postoperatif değerlere etkisi
The effect of pulsatil and Non-Pulsatil current application on cardiopulmonary Bypass in diabetic patients
  1. Tez No: 573279
  2. Yazar: KARDELEN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Extra-Corporal Circulation, Cardiopulmonary Bypass, Heart-Lung Machine, Pulsatile Flow, Non-pulsatile Flow
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışmamızda, iki farklı akımın post operatif etkilerini karşılaştırarak hangi akımın diyabetik hastalar üzerinde daha iyi sonuçlar sağlayacağını göstermeyi amaçladık. Bu çalışmaya nonpulsatil akım kullanılan 15 hasta ve pulsatil akım kullanılan 15 hasta olmak üzere toplam 30 hasta dahil edildi. Hastalarda rutin olarak kontrol edilen operasyon sonrası ALT, AST, GLUKOZ, LÖKOSİT, KREATİNİN, BUN, HG, HCT, CRP, PLT, LACTAT verileri değerlendirilerek diyabetik hasta popülasyonunda karşılaştırıldı. Grup içi pulsatil akım uygulanan hastalarda anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Böbrek fonksiyonlarını değerlendirdiğimizde BUN seviyelerinde iki grup arasında anlamlı fark saptanmış ve pulsatil grupta daha yüksek BUN değerleri gözlenmiştir. Karaciğer fonksiyonlarına bakıldığında AST değerleri pulsatil grupta daha yüksek ölçülmüştür. Lökosit değerleri incelendiğinde non-pulsatil grubun verileri anlamlı bir şekilde daha yüksek ölçülmüştür. Anlamlı farklılık gözlenmese de pulsatil akımın daha yüksek glukoz değerlerine ve insülin ihtiyacına sebep olduğu görülmüştür. Aynı durum laktat değerlerinde de görülmüştür. Trombosit sayılarında iki grup arasında önemli bir farklılık saptanmamıştır. İki grubun toplam entübasyon, yoğun bakım ve hastanede kalış sürelerinde anlamlı farklılık görülmemiştir. Çalışmamızda hemoglobin ve hematokrit değerleri pulsatil çalışılan grupta daha yüksek bulunmuştur. Pulsatil grubun karaciğer fonksiyonlarına bakıldığında AST değerleri daha yüksek ölçülmüştür. Nonpulsatil akımı destekleyenler ise iki akım arasında bir fark olmadığını savunmaktadırlar. Fakat lökosit değerleri incelendiğinde istatiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to compare the postoperative effects of two different currents and to Show which flow would provide better results for diabetic patients. A total of 30 patients were included: 15 patients using non-pulsatile flow and 15 patients using pulsatile flow. ALT, AST, Glucose, Leukocyte, Creatine, BUN, HG, HCT, CRP, PLT and LACTATE data were evaluated and compared in diabetic patient population. Significant differences were found in the pulsatile flow group. When renal functions were evaluated, a significant difference was found in BUN levels between the two groups and higher BUN values were observed in the pulsatile group. When the liver functions were examined, the AST values were higher in the pulsatile group. When leukocyte values were examined, the data of the non-pulsatile group were significantkly higher. Although no significant difference was observed, the pulsatile flow caused higher glucose values and insülin requirement. The same was observed in lactate values. There was no significant difference in platelet counts between the two groups. There was no significant difference between the two groups in terms of total intubation, intensive care unit and hospital stay. Hemoglobin and hematocrit values were found to be high in the pulsatile group. When the liver functions of the pulsatile group were examined, AST values were higher. Those who support the non-pulsatile current argue that there is no difference between the two currents. However, leukocyte vaues were found to be statistically significantly higher.