Skolyozu olan serebral palsili hastalarda oturma modifikasyonu ve egzersiz tedavisinin eğriliğin progresyonu ve omurganın sagital dengesine etkisinin karşılaştırılması
The effects of sitting modification and exercises for scoliosis treatments on coronal and sagittal balance of the spine and pelvic obliquity in nonambulatory patients with cerebral palsy and scoliosis: a randomized controlled clinical study
- Tez No: 573278
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE RESA AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Cobb açısı, Pelvik Oblisite, Sagital Denge, Serebral Palsi, Skolyoz, Oturma Modifikasyonu, Cerebral Palsy, Cobb angle, Pelvic Obliquity, Sagittal Balance, Sitting Modification
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Amaç: Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS) Seviye IV-V olan Serebral Palsili (SP) ve skolyozlu 6-15 yaş arası çocuklarda kişiye özel düzenlenmiş oturma modifikasyonu ile skolyoz egzersiz tedavisinin omurganın koronal ve sagital dengesi, pelvik oblisite ve kalçanın subluksasyonuna olan etkisini değerlendirmek ve tedavilerin birbirlerine olan üstünlüklerini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize ve kontrollü olarak planlanan çalışmamıza KMFSS seviye IV-V SP'li ve skolyozu olan 29 hasta dahil edildi. Hastalar İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesi'ne başvuru sırasına göre numaralandırılarak iki gruba randomize edildi. Her iki gruba da haftada en az üç gün, her egzersiz 10 tekrar olacak şekilde skolyoz ev egzersiz programı verildi. Birinci gruba ev egzersiz programıyla birlikte kişiye özel olarak oluşturulmuş pelvik oblisiteyi düzelten oturma yükseltisi, oturma zemininden öne kaymayı engelleyen kalça bloğu, eğriliğin konveks tarafına pedlerle bası oluşturarak omurganın hizalanmasını ve kontrolünü sağlayan gövde destek ünitesini içeren oturma modifikasyonu günde en az 4 saat süreyle kullanılacak şekilde verildi(Grup 1=OM+SE, Grup 2=SE). Hastaların, başlangıç değerlendirmesi (BD) ve tedavi sonrası 3. ay (TS) kontrolünde Cobb açısı, pelvik oblisite, sagital spino-pelvik parametreler (torakal kifoz açısı(TK), lomber lordoz açısı(LL), sagital vertikal aks(SVA), pelvik tilt(PT), pelvik insidans(Pİ), sakral slop(SS)) ve Reimer's migrasyon indeksi (RMİ) ölçümleri Surgimap® yazılımı kullanılarak değerlendirildi. Buna ek olarak postural kontrolü değerlendirme amacıyla Oturma Değerlendirme Skalası ve Oturma Seviyesi Ölçeği kullanıldı. Üst ekstremite fonksiyonları Oturma Değerlendirme Skalası'nın Kol ve El fonksiyonu alt başlıkları ile değerlendirildi. Postür asimetrisi omuz, hemitoraks, skapula ve bel asimetrileri ölçülerek değerlendirildi. Günlük yaşam fonksiyonlarını saptamak amacıyla Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (WeeFIM) kullanıldı. Oturma modifikasyonu kullanan katılımcıların ebeveynlerine tedaviyle ilgili memnuniyetleri sorularak 4 puanlık bir likert skala ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmayı tamamlayan hastaların yaş ortalamaları 10,24±2,72 yıl idi. Cobb açısının ve kalça subluksasyonunun progresyonunu yavaşlatmak, pelvik oblisite açısının azaltılmasında, omurga ve pelvisin sagital dengesinin sağlanmasında, üst ekstremite fonksiyonlarının ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığın geliştirilmesinde OM+SE tedavisinin etkili olduğu saptandı. Omurga ve pelvisin sagital dengesi açısından değerlendirilen TK, LL, SS ve PT açılarında, postural kontrolün sağlanması ve postür asimetrisinin düzeltilmesinde ise her iki tedavi yaklaşımı da etkisiz bulundu. İki yaklaşımın birbirlerine üstünlüğü değerlendirildiğinde, omurganın koronal (p=0,001) ve sagital dengesinin sağlanması (Pİ ve SVA için sırasıyla p=0,037 ve p=0,033), pelvik oblisitenin düzeltilmesi (p=0,002) ve kalça subluksasyonunun progresyonunun durdurulması (sağ ve sol kalça için sırasıyla p=0,026 ve p=0,001) açısından OM+SE tedavisi yalnızca SE tedavisine göre üstün bulundu. OM+SE tedavisi ile günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlık artışının özelikle 'sosyal iletişim' fonksiyonunda olduğu saptandı (p=0,005). Sonuç: Çalışmamızda skolyozu olan KMFSS Seviye IV-V SP'li hastaların tedavisinde kullanılan oturma sistemi, omurganın koronal düzlemdeki eğriliği ve kalça subluksasyonunun progresyonunu yavaşlatmada yalnızca egzersiz tedavisine göre daha etkili bulunmuştur. Bununla birlikte oturma sisteminin pelvik oblisitenin düzeltilmesi ve omurganın sagital dengesinin sağlanmasında da etkili bir tedavi metodu olduğu görülmüştür. Oturma sistemlerinin omurganın sagital dengesi ve pelvik oblisiteye olan etkisini ortaya koyan az miktarda çalışma olması sebebiyle çalışmamız literatüre katkıda bulunması açısından önemlidir. Omurganın kontrolünün sağlanmasının ve pelvik oblisitenin düzeltilmesinin önemini ortaya koymak amacıyla daha fazla katılımcı ile ve daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine and compare the efficacy of Sitting Modification (SM) and exercises for scoliosis (ES) treatments on coronal and sagittal balance of the spine, pelvic obliquity and hip subluxation in children between aged 6-15 years with Gross Motor Function Classification System (GMFCS) Level IV-V Cerebral Palsy (CP) and scoliosis. Patients and Methods: A prospective, randomized and controlled study included 29 patients with GMFCS level IV-V CP and scoliosis. The patients were randomly assigned to sitting modification with exercises for scoliosis (SM+ES) group and only exercises for scoliosis (ES) group. In two groups, exercise program was given at least 3 days/week, 1 set/day and 10 repeats in 1 set. The SM+SE group used sitting modification at least 4 hours/day which include a sitting elevation that corrected pelvic obliquity, a thoracal support unit that provides the alignment and control of the spine by pressing the convex side of the curvature with the pads and a hip block that prevent the hip sliding. The patients evaluated at baseline, the first month and third months of treatments. The primary outcome measures were Cobb angle, sagittal parameters of the spine and pelvis (lomber lordosis, thoracal kyphosis, sagittal vertebral axe, pelvic tilt, sacral slope, pelvic incidence) and pelvic obliquity evaluated by using Surgimap® software program. And also the secondary measures included Reimer's Migration Index, Sitting Assessment Scale, Level of Sitting Scale, postural asymmetry, Functional Indipendence Scale for Children (WeeFIM) and parental satisfaction. Results: The mean age of the children who completed the assessments was 10,24±2,72 years. Our results demonstrate that SM+ES treatment was found to be effective in slowing the progression of Cobb angle and hip subluxation, decreasing the angle of pelvic obliquity, correcting sagittal balance of the spine and pelvis, improving upper extremity functions and independence in daily living activities. SM+ES and ES treatments were both ineffective on Thoracal kyphosis, lomber lordosis, pelvic tilt and pelvic incidence angles, postural control and alignment. When the efficacy of two treatment approaches were compared, SM+ES treatment was found to be superior to SE in correcting the sagittal and coronal balance of the spine and pelvis, slowing the hip subluxation progression, improving hand function and increasing social communication. Conclusions: SM+ES treatment were effective on coronal and sagittal balance of the spine and pelvis. In addition to SM+ES approaches was superior to ES treatment in slowing progression of hip subluxation. Our study is important in terms of contributing to the literature because of the small amount of studies showing the effects of the sitting systems on the sagittal balance of the spine and pelvic oblity. Future studies with larger sample and longer follow up period are needed to demonstrate the importance of the sagittal control of thespine and correction of pelvic obliquity.