Premenstrual sendromlu bireylerde pilates ve yürüyüşün etkisi
Effect of pilates and walking on individuals with premenstrual syndrome
- Tez No: 573328
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Premenstrual Sendrom, Pilates, Yürüyüş, Denge, Esneklik, Premenstrual Syndrome, Pilates, Walking, Balance, Flexibility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Menstruasyon, üreme dönemindeki kadın yaşantısının önemli bir dönemini kapsayan fizyolojik bir olaydır. Menstrual siklus ile ilgili çeşitli problemler mevcuttur. Premenstrual sendrom, menstrual siklusun geç luteal fazında başlayan, menstruasyonun başlamasıyla birlikte kaybolan, fiziksel, psikolojik ve davranışsal semptomların bütünüdür. Egzersiz Premenstrual sendrom için önerilen non-farmakolojik tedavi yöntemlerinden biridir. Son yıllarda egzersiz, premenstrual sendrom tedavisi için kadınların ve bilim insanlarının daha fazla dikkatini çekmektedir. Farklı türlerdeki egzersizler, semptom sayısı ve şiddetini azaltmak için kullanılmaktadır. Bu nedenle çalışmamızda premenstrual sendromlu bireylerde, pilates ve yürüyüşün premenstrual sendrom semptomlarına, denge ve esneklik üzerine olan etkisi karşılaştırılmıştır. Çalışma Özel Bursa Ceylan Hastanesi Jinekoloji Kliniği'ne başvuran 20-40 yaş arası 40 kadınla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar randomize olarak pilates ve yürüyüş grubu olarak iki gruba ayrıldı. Pilates grubu 6 hafta, haftada 3 gün, günde 45 dakika klinik pilates eğitimi almış fizyoterapist eşliğinde pilates yapmıştır. Yürüyüş grubundan ise 6 hafta, haftada 3 gün, günde 45 dakika yürüyüş yapmaları istendi. Çalışmaya dahil edilen katılımcıların premenstrual sendrom semptomları Premenstrual Sendrom Ölçeği (PMSÖ) ile, denge Balance Error Scoring System ( BESS ) ile, esneklik Modifiye Schober ve Otur Uzan Testleri ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre her iki grupta premenstrual sendrom semptomlarında ve denge hata skorlarında azalma görülürken, bu azalış pilates grubunda daha fazladır ( p < 0,05). Esneklik açısından ise pilates grubunda anlamlı farklar bulunmuştur ( p < 0,05). Sonuç olarak fizyoterapist eşliğinde yapılan pilates egzersizlerinin, premenstrual sendrom semptomlarını azaltmada, denge ve esneklik üzerinde yürüyüşe göre daha etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Menstruation is an important physiological incident that takes place on important period in women during their reproductive ages. There are problems about menstrual cycle. Premenstrual syndrome is cohort of physiological, psychological and behavorial symptoms that start on the late luteal phase of menstrual cycle and resolves with the initiation of menstruation. Exercise is one of the non-pharmacological treatment options. It draws more attention of both scientists and women during recent years for treatment of premenstrual syndrome. Different types of exercises used to decrease intensity and number of symptoms of premenstrual syndrome. Therefore, in our study, we compared the effectiveness of pilates and walking on premenstrual syndrome symptoms, balance and flexibility. The study is conducted in Bursa Özel Ceylan Hospital Gynecology Clinic. 40 women between ages of 20-40 are included to the study and they randomly distributed to pilates and walking groups. Pilates group performed pilates sessions for 6 weeks with physiotherapist that has clinical pilates certificate. Each week they performed 3 sessions that takes 45 minutes. Walking group walked by themselves for 6 weeks, 3 days in a week and 45 minutes in a day. Premenstrual syndrome symptoms evaluated with Premenstrual Syndrome Scale, balance evaluated with Balance Error Scoring System and flexibility evaluated with Modified Schober and Sit and Reach Tests. Results showed that in both groups premenstrual syndrome symptoms and balance error scores decreased but it is greater in the pilates group ( p < 0,05). As in flexibility, there are meaningful differences in pilates group ( p < 0,05). As a result we found that pilates exercises performed with physiotherapist is more effective than walking on improving sypmtoms of premenstrual syndrome, balance and flexibility.