Premenstrual sendromlu bireylerde diyet inflamatuar indeksi yeme arzusu ve depresyon anksiyete stres arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between dietary inflammatory index, food craving, and depression, anxiety, and stress in individuals with premenstrual syndrome
  1. Tez No: 965931
  2. Yazar: ŞULE BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAĞMUR DEMİREL ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, depresyon, diyet inflamatuar indeksi, premenstrüel sendrom, stres, yeme arzusu, dietary inflammatory index, food craving, mood status, premenstrual syndrome
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma, Diyet İnflamatuar İndeksi (DII) aracılığıyla diyetin inflamatuar potansiyelini değerlendirmeyi ve premenstrüel sendrom (PMS) görülen bireylerde diyet kaynaklı inflamasyonun yeme arzusu ile depresyon, anksiyete ve stres üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya 18–55 yaş aralığında 432 kadın katılmış, Premenstrüel Sendrom Ölçeği (PMSS) kullanılarak PMS varlığı görülen 214 kadının verileri değerlendirilmiştir. Veriler; sosyo-demografik form, 3 günlük besin tüketim kaydı, Yeme Arzusu Ölçeği-Kısa Formu (FCQ-T-R) ve Depresyon-Anksiyete-Stres Ölçeği (DASS-21) ile toplanmıştır. Besin alımları BEBIS programı ile analiz edilmiş, Diyet inflamatuar indeksi skorları 3 günlük besin tüketim kaydına göre hesaplanmıştır. Premenstrüel sendrom (PMS) prevalansı %49,5 olarak saptanmıştır. Diyet İnflamatuar Yükü puan ortalaması 0,44 ± 1,36 olarak belirlenmiştir. Yeme Arzusu Ölçeği puan ortalaması 40,62 ± 18,24'tür. DASS-21 alt ölçeklerine göre; depresyon puan ortalaması 7,30 ± 3,66, anksiyete puan ortalaması 8,94 ± 4,76 ve stres puan ortalaması 7,57 ± 4,40 olarak bulunmuştur. Yeme arzusu; artmış vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKİ) ile birlikte enerji, yağ, karbonhidrat ve doymuş yağ alımlarındaki yükseklikle pozitif yönde ilişkili bulunmuştur (p < 0.05). Menstruasyona bağlı ağırlık artışı, ödem ve iştah değişiklikleri de yeme arzusu artışı ile ilişkilendirilmiştir (p < 0.05). Posa, A ve C vitaminlerinin düşük düzeyde alınması, daha yüksek anksiyete ve stres düzeyleri ile anlamlı düzeyde ilişkili bulunmuştur (p < 0.05). Diyetin inflamatuar indeksi ile yeme arzusu ve depresyon, anksiyete ve stres arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki belirlenmemiştir (p >0.05). PMS'li bireylerde diyet inflamatuar indeksi ile yeme arzusu ve depresyon kaygı ve anksiyete arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the inflammatory potential of the diet through the Dietary Inflammatory Index (DII) and to examine the effects of diet-induced inflammation on food cravings, depression, anxiety, and stress in individuals with premenstrual syndrome (PMS). A total of 432 women aged 18–55 participated in the study, and data from 214 individuals identified as having PMS using the Premenstrual Syndrome Scale (PMSS) were evaluated. Data were collected using a socio-demographic form, a 3-day dietary record, the Food Cravings Questionnaire-Trait-Reduced (FCQ-T-R), and the Depression-Anxiety-Stress Scale (DASS-21). Nutrient intakes were analyzed with the BEBIS program, and dietary inflammatory index scores were calculated based on the 3-day dietary record. The prevalence of premenstrual syndrome (PMS) was determined as 49.5%. The mean Dietary Inflammatory Load score was 0.44 ± 1.36. The mean score of the Food Cravings Questionnaire was 40.62 ± 18.24. According to the DASS-21 subscales, the mean depression score was 7.30 ± 3.66, the mean anxiety score was 8.94 ± 4.76, and the mean stress score was 7.57 ± 4.40. Food craving was found to be positively associated with increased body weight, body mass index (BMI), and higher intakes of energy, fat, carbohydrate, and saturated fat (p < 0.05). Weight gain, edema, and appetite changes related to menstruation were also associated with increased food cravings (p < 0.05). Low intake of fiber and vitamins A and C was associated with higher levels of anxiety and stress (p < 0.05). No statistically significant relationship was determined between the dietary inflammatory index and food cravings, depression, anxiety, and stress (p > 0.05). No statistically significant relationship was determined between the dietary inflammatory index and food cravings, depression, anxiety, and stress (p > 0.05). In individuals with PMS, no significant association was found between the dietary inflammatory index and food cravings, depression, and anxiety.