Elektromanyetik fırlatıcı tasarımı ve mermi çıkış hızı ölçüm sistemi
Design of electromagnetic launcher and bullet speed measurement system
  1. Tez No: 573431
  2. Yazar: ÖMER GÖRGÜÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik fırlatıcı, Elektromanyetik hızlandırıcı, Elektrik alan, Manyetik alan, Manyetik kuvvet, Electromangnetic launcher, Electromangnetic accelerator, Electric field, Magnetic field, Magnetic force
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez çalışmasında raylı sistem elektromanyetik fırlatıcı prototipi tasarlanmış ve uygulaması yapılmıştır. Mermilerin sistem çıkışındaki hızlarını ölçebilmek için hız ölçüm sistemi tasarlanmış ve fırlatıcı sisteme eklenmiştir. Elektromanyetik fırlatıcı tasarımında iki farklı uygulama yapılmıştır. İlk tasarımda regülatör devresi, kaba alüminyum profillerden oluşan masa üzerine monteli fırlatıcı sistemi oluşturulmuştur. Bu tasarımdaki problemler ve aksaklıklar giderilerek yeni bir tasarım gerçekleştirilmiştir. İkinci tasarımda hazır bir regülatör sistemi kullanılarak 215 V üretilmiş ve kondansatörler şarj edilmiştir. Kondansatörde depo edilen enerji fırlatıcı sisteme uygulanarak hazırlanan alüminyum ve karbon mermiler fırlatılmıştır. Fırlatıcı sistem bu son haliyle yapılan atışlarda 10-15 m/s hızlara ulaşılmıştır. Bu hızları arttırabilmek için kondansatörleri paralel bağlantıyla şarj edip seri bağlantıyla atış yapılabilecek anahtarlı bağlantı ilave edilmiştir. Bu yöntem ile mermi hızları 60-80 m/s aralığında ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, prototype electromagnetic rail launcher system was desined and implemented. A speed measurement system was designed and added to the launcher to measure the velocity of the projectiles at the output of the system. Two different design were realized for electromagnetic launcher system. First design included regulator circuit and electromagnetic launcher system that mounted on the table which made from heavy aluminium profile. The capacitors charged with 215 voltage produced using a ready regulator system in the second design. The energy stored in the capacitor appiled the launcher system than projectiled the bullets prepared from aluminium and carbon. With the final launch of the launcher system, speeds of 10-15 m/sec have been reached. In order to increase these speeds, the switch connection can be made by charging the capacitors with parallel connection and the connection can be made by serial connection. With this method, projectile velocities were measured in the range of 60-80 m/sec.