Görev temelli dil öğretim yöntemi'nin Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin konuşma becerilerinin geliştirilmesinde kullanımı
The use of task-based language teaching method in developing speaking skills of learning Turkish as a foreign language
- Tez No: 573478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Göreve Dayalı Öğrenme ve Öğretim Yöntemi, Yabancı Dil Öğretimi, Konuşma Becerisi, Yabancı Dil Olarak Türkçe, Task Based Learning and Teaching Methods, Foreign Language Teaching, Speaking Skills, Turkish as a Foreign Language
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Göreve Dayalı Öğretim yönteminin konuşma becerisinin geliştirilmesinde nasıl kullanılacağı ve kullanılmasının avantajları ele alınmıştır. Konuşma becerisi, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde zor gelişen ve göz ardı edilen bir alan olmuştur. İletişim kurma ve kendini anlatma isteğinin en kolay yollarından biri olan konuşma alanı yabancı dil öğrenen açısından da en temelde geliştirilmesi gereken dil beceri alanının başında gelmektedir. Konuşma becerisinin gelişimi ise ihtiyaç görev ve iletişim bazında ele alınmıştır. Bu çalışmada konuşma-iletişim ilişkisi açıklanmış, konuşma becerisinin gelişiminin Göreve Dayalı yönteme göre nasıl gerçekleşeceği örnek uygulamalar oluşturularak anlatılmıştır. Başlangıç düzeyi, orta düzey ve üst düzey olmak üzere üç farklı uygulama örneği Göreve Dayalı Öğretim Yaklaşımının ilkeleri doğrultusunda planlanarak hazırlanmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın problem durumu, konusu ve amacı yer almaktadır. İkinci bölümünde yabancı dil öğretiminin temel ilkeleri, yaklaşım, yöntem, teknikleri, tarihsel gelişim süreci ve yabancı dil öğretiminde konuşma becerisinin gelişimi, önemi, göreve dayalı öğretimin kuramsal temelleri, alanla ilgili yayınlar, araştırmalar ve yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Göreve Dayalı yöntemin konuşma becerisinin geliştirilmesinde kullanımının örnek uygulaması anlatılmıştır. Üçüncü bölümde araştırma modeline yer verilmiştir. Son bölümde ise“bulgular ve yorumlar”ana başlığının altında sonuç-tartışma ve öneriler başlıkları yer almaktadır. Öneriler başlığı, araştırmacılara yönelik ve uygulama yapan eğitmenlere yönelik öneriler şeklinde detaylandırılarak incelenmiştir. Bu çalışmanın öğretim sürecini daha etkili ve eğlenceli hale getireceği düşünülmektedir ve çalışmada çağdaş bir yaklaşım olan Göreve Dayalı Dil Öğretim Yaklaşımı' nın konuşma becerisinde nasıl kullanılabileceği ve kullanılmasının avantajları ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, how to use the task based teaching method in the teaching of Turkish as a second language in the development of speaking skills and advantages of using it are discussed. Speaking ability has become a difficult field in Turkish teaching as a second language and has been neglected. Speaking area, which is one of the easiest ways of communication and self-expression, is also one of the most important language skills areas for foreign language learners. The development of speaking skills was handled on the basis of need, task and communication. In this study, the relationship between speech and communication is explained and how the development of speaking skills will be realized according to the task-based method is explained by creating a sample application. Three different application examples, beginning level, intermediate level and upper level were prepared and planned in accordance with the principles of the Task Based Teaching Approach. The study consists of four parts. In the first part, the problem status, subject and purpose of the research are given. In the second part, the basic principles of foreign language teaching, approach, methods, techniques, historical development process and the development of speaking skills in foreign language teaching, theoretical foundations of task-based teaching, publications related to the field, research and development of the task-based method of teaching Turkish as a second language use of the sample is described. In the third section, research model is given. In the last section, results-discussion and suggestions are given. The title of the suggestions has been examined in detail as suggestions for researchers and instructors. It is thought that this study will make the teaching process more effective and fun, and how the use of the Task Based Language Teaching Approach, which is a contemporary approach, in speaking skills is discussed.