Müzik öğretmeni adaylarının duygusal zekâ ve eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between emotional intelligence and critical thinking tendencies of music teacher candidates
- Tez No: 573516
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AJDA AYLİN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Öğretmeni Adayları, Duygusal Zekâ, Eleştirel Düşünme Eğilimi, Music Teacher Candidates, Emotional Intelligence, Critical Thinking Disposition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Duygusal zekâ ve eleştirel düşünme eğilimleri son yıllarda eğitimde önem kazanan disiplinlerdir. Bireylerin bu disiplinleri kullanabilmeleri özellikle eğitimde daha etkin ve başarılı olabilmeleri açısından oldukça değerlidir. Bu araştırmada Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin duygusal zekâ ve eleştirel düşünme eğilimleri ile alt boyutları arasındaki ilişki incelenmiştir. Tarama modeli kullanılan araştırma, 6 farklı üniversiteden rastgele seçilmiş Müzik Eğitimi Anabilim Dalı son sınıfta öğrenim gören toplam 204 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada duygusal zekâyı belirlemek üzere, Türkçeye uyarlamasını Saltukoğlu, Tatar ve Tok'un yaptığı 41 maddelik“Schutte Duygusal (Gözden Geçirilmiş) Zekâ Ölçeği”, eleştirel düşünme eğilimini saptamak amacıyla, Türkçeye uyarlamasını Kökdemir'in yaptığı 51 maddelik“California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği”, demografik özellikleri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen 10 maddelik“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Veri analizinde, frekans, yüzde dağılım, t-testi, Mann-Whitney U testi, post-hoc Scheffe testi, post-hoc Mann-Whitney U testi, Pearson Korelasyon Katsayısı değerleri alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre, genel eleştirel düşünme eğilimi düzeyi ile genel duygusal zekâ düzeyi arasında“orta”güçlükte, anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırmada müzik öğretmeni adaylarının, eleştirel düşünme eğilimi düzeyleri ile ilgili demografik özelliklerinin öğrencilerin yaşı, mezun oldukları lise, eğitim gördükleri kurum (üniversite), babanın eğitim durumu, eleştirel düşünme eğilimi ile ilgili bilgi düzeyi ve duygusal zekâ ile ilgili bilgi düzeyi açısından anlamlı farklılaşmaya neden olduğu, cinsiyet, bireysel çalgı, annenin eğitim durumu ve ailenin aylık geliri açısından ise kısmen veya tamamen anlamlı bir farklılaşmaya neden olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Emotional intelligence and critical thinking trends are disciplines that have gained importance in education in recent years. It is very valuable for individuals to be able to use these disciplines, especially in terms of being more effective and successful in education. In this study, the relationship between emotional intelligence and critical thinking tendencies and sub dimensions of Music Education students was investigated. The research using the screening model was conducted with a total of 204 students studying in the last year of the Department of music education randomly selected from 6 different universities. In order to determine the emotional intelligence in the study, the 41 items“Schutte Emotional (Revised) Intelligence Scale”, which was adapted to Turkish by Saltukoğlu, Tatar and Tok, the 51 items“California Critical Thinking Tendency Scale”, which was adapted to Turkish by Kökdemir and the 10 items“Personal Information Form”were used to determine the demographic characteristics. In data analysis, frequency, percentage distribution, t-test, Mann-Whitney U test, post-hoc Scheffe test, post-hoc Mann-Whitney U test, Pearson Correlation Coefficient values were taken. According to the findings, there was a significant and positive relationship between the general level of critical thinking tedency and the general level of emotional intelligence. Study the demographic characteristics of music teacher candidates are examined according to the trend of the level of critical thinking when the age of the students, the High School graduate, the education institution (University), father's education, the trend of the level of knowledge about critical thinking and emotional intelligence can cause to diverge significantly, while the level of knowledge about gender, individual instrument, the educational status of the mother and the family's monthly income that is partially or completely does not cause a meaningful differentiation.