Financial sustainability of Turkish health care system
Türk sağlık sisteminin finansal sürdürülebilirliği
- Tez No: 573518
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜZAR KURT GÜMÜŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Sağlık Sistemi, Sağlık Sistemininin Finansal Sürdürülebilirliği, Kamu Üniversite Hastaneleri, İçerik Analizi, Sağlık Harcamaları, Oran Analizi, Gri İlişkisel Analiz, Turkey, Health Care System, Financial Sustainability of Health Care System, Public University Hospitals, Content Analysis, Health Expenditure, Ratio Analysis, Grey Relational Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Sağlık sistemlerinde sürdürülebilirlik ve reform çalışmalarıyla finansal sürdürülebilirliğin nasıl sağlanabileceği, günümüzde politika yapıcılar tarafından tartışılan başlıca konular arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki sağlık sisteminin finansal sürdürülebilirliği konusunda uzmanların görüşlerini belirlemek, sistemin ve kamu üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilirlik durumunu ortaya koymak ayrıca sürdürülebilir bir sağlık sistemini oluşturmak için politika önerilerde bulunmaktır. Bu çalışma, uzmanların görüşlerini, Türk sağlık sisteminin ve kamu üniversite hastanelerinin güncel finansal verilerini bir araya getirmektedir. Çalışmada hem nitel hem nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Nitel veriler, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilmiş, içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Ayrıca; amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Nicel veriler, kamu açık veri kaynakları ve Döner Sermaye Mali Yönetim Sisteminden elde edilmiştir. İstatiksel analiz için sağlık sisteminin gelir ve giderleri karşılaştırılmıştır. Kamu üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilirliği değerlendirilirken oran analizi Gri İlişkisel Analiz yöntemi kullanılmıştır. İçerik analizi sonuçları; uzmanların önemli bir oranının, Türkiye sağlık sisteminin sürdürülemezlik sorunu ile karşı karşıya olduğunu düşündüğünü göstermektedir. Sağlık harcamalarının temel makroekonomik değişkenlerle karşılaştırılması sonucu elde edilen bulgular, 1980'lerden günümüze gelen dönemde sağlık harcamalarının ekonomik büyümeden daha fazla arttığını ortaya koymaktadır, fakat 2003 sonrasında sağlıkta uygulanan reformlar ve artan gayri safi milli hasıla nedeniyle, finansal sürdürülebilirliğin mümkün hale geldiği tespit edilmiştir. Oran analizi sonuçları, kamu üniversitesi hastanelerinin finansal sürdürülebilirlik kriterlerini karşılayamadığını, hizmet maliyetlerini karşılayabildiklerini, ancak işletme giderlerini karşılayamadıklarını göstermektedir. Son olarak, Gri İlişkisel Analizi sonuçları hastanelerin finansal sürdürülebilirlik performasında yıllar içerisinde önemli değişkenlikler olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Sustainability in health care systems, and how to attain financial sustainability through reform are among the main topics discussed by policy makers today. The aim of this study is to determine the experts' viewpoints about financial sustainability of the health care system in Turkey, and to determine the financial sustainability status of system and the public university hospitals, also to suggest the policies required to create a sustainable health care system. This study brings together viewpoints of experts, and recent financial data of health care system and public university hospitals. Both qualitative and quantitative research methods are employed in this study. The qualitative data, which are obtained through semi-structured interviews, evaluated through content analysis. The quantitative data are obtained from publicly avaiable data sources and Revolving Fund Financial Management System. For statistical analysis, revenue and expenditure of health care system are compared. Ratio analysis and Grey Relational Analysis are used in assessing financial sustainability of public university hospitals. The content analysis results indicates that an important proportion of experts think that Turkey health system faced with unsustainability problem. The results for the comparison of health spending with basic macro-economic variables reveal that increase in health expenditure has been greater than economic growth since the 1980s; but financial sustainability has become possible because of the increasing gross national product and following health reforms implemented after 2003. The ratio analysis results indicate that public university hospitals cannot meet the criteria for financial sustainability and , but can meet cost of services, and cannot meet operating expenses. Finally, the Grey Relational Analysis results reveal significant variability in hospital performance in terms of financial sustainability within each year.