Kültürel sermaye ve sınıf içi farklılaşma: Orta sınıfların kültürel sermaye yatırımı olarak özel okul tercihleri
Cultural capital and within-class distinction: Private school preferences as cultural capital investment of middle classes
  1. Tez No: 573558
  2. Yazar: EVŞEN ALTUN ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ FARUK MUTLUSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Education and Training, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Neoliberalizm, Özel Okul, Kültürel Sermaye, Toplumsal Uzam, Education, Neoliberalism, Private School, Cultural Capital, Social Space
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Eğitim bireylerin yaşamları boyunca devam eden bilgi biriktirme süreci olarak tanımlanabilir. Bu süreçte bireye tutum ve davranışlarını geliştirmek üzere ihtiyaç duyduğu bilgileri aktaran birtakım aracı kurumlar bulunmaktadır. Aile, okul, meslek, kitle iletişim araçları bu aracı kurumlar arasında yer alır. Bu bağlamda eğitim de aile eğitimi, okul eğitimi, meslek eğitimi biçiminde kategorize edilebilir. Bu çalışma ise okul eğitimi ile ilgilenmektedir. Okul eğitimi, toplumsal uzamdaki konumlanışları korumak veya iyileştirmek amacıyla yatırım yapılması gereken bir kültürel sermaye kaynağıdır. Aileler de çocuklarının toplumsal statülerini arttırmak amacıyla okul eğitimine önem vermekte ve çocukları için“iyi”bir okul seçme telaşına girmektedir. Ailelerin çocuklarının toplumsal uzamdaki konumlanışlarını şekillendirmede okul seçimlerinin rolünü göstermeyi amaçlayan çalışmamız, ailelerin özel okul seçimlerine odaklanmaktadır. Eğitim alanında avantajlı konumda oldukları kabul edilen orta sınıf ailelerin, çocuklarının toplumsal uzamdaki konumlanışlarını iyileştirmek veya korumak amacıyla özel okulları bir kültürel sermaye yatırımı olarak gördüklerini ileri süren bu çalışma, Pierre Bourdieu'nün pratik kuramından hareket etmekte ve bu çerçevede bireysel eylemlilikleri anlamaya yönelik geliştirdiği habitus, sermaye, alan ve toplumsal uzam yaklaşımlarını kavramsal alet kutusuna eklemektedir. Nitel bir araştırmanın ürünü olan bu çalışmada İzmir'de çocuklarını özel okullara gönderen toplam 30 veli ile yarı-yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak görüşmeler yapıldı. Bu bağlamda, kültürel sermaye formları temalaştırılarak, analizler yapıldı ve özel okulların benzer yaşam tarzlarına sahip bireyleri bir arada tutmaya imkân veren bir ayrım aracına dönüşmesi tartışıldı. Sonuç olarak bu çalışma, özel okul seçim pratiğinin orta sınıf ailelerin çocuklarını genelden farklılaştırmak amacıyla gerçekleştirdikleri bir strateji olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Education can be defined as the process of accumulating knowledge throughout the lives of individuals. In the process, there are a lot of intermediary institutions that provide the individual with the information they need to improve their attitudes and behaviors. Family, school, occupation, mass media are among these intermediary institutions. In this context, education include family education, school education, vocational education. This study deals with school education. School education is a source of cultural capital that needs to be invested in order to preserve or improve social positioning. Parents also give importance to school education in order to increase the social status of their children and they are worry about choosing“good school”for their children. Our study, which aims to show the role of school choices in shaping the position of children of families in social space, focuses on families' private school choices. This study argues approaches to the conceptual toolbox that middle-class families, who are considered to be advantageous in the field of education, see private schools as a cultural capital investment in order to improve or protect their children's position in the social space. It is based on the practical theory of Pierre Bourdieu and adds the approaches of habitus, capital, field and social space to the conceptual toolbox that he developed to understand individual activities. In this study, which was the product of a qualitative research, interviews were conducted with a total of 30 parents who sent their children to private schools in İzmir using semi-structured interview technique. In this context, cultural capital forms were themed and analyzed, and private schools were transformed into a means of discrimination that allowed individuals with similar lifestyles to be kept together. In conclusion, this study reveals that private school selection practice is a strategy that middle-class families carry out to differentiate their children from the general.