İzmir Yahudi mezarlıkları
Cemeteries of İzmir Jews
- Tez No: 573564
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN LAFLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: İzmir Yahudileri, İzmir Yahudi Mezarlıkları, İzmir Yahudilerine Ait Ölü Gömme Gelenekleri, Izmir Jews, Izmir Jewish Cemeteries, Burial Customs of Izmir Jews
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İzmir tarihinde önemli bir yere sahip olan Yahudiler, yüzyıllardır İzmir ve çevre yerleşimlerde yaşamaktadırlar. 1492 yılında yaşanan İspanya göçü sonrasında İzmir'e yerleşen Yahudiler, İzmir nüfusunda artışa sebebiyet vermişlerdir. Sonraki yıllarda nüfusları çoğalan İzmir Yahudileri kendilerine mezarlık alanları belirlemişlerdir. Bahribaba Maşatlığının İzmir'in ilk Yahudi Mezarlığı olma ihtimali günümüzde devam etmektedir. Yapılan araştırmalar ışığında Bahribaba, Gürçeşme, Bornova, Bergama ve Tire Mezarlıklarının eskiden İzmir Yahudileri tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Adı geçen mezarlıklarda yer alan mezar taşları İzmir Yahudileri hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır. İbranice mezar taşlarının okunması sonucunda, kullanılan dil ve teknik dışında mezar taşlarında, ölen kişilerin isimleri, soy isimleri, meslekleri, ölüm yaşları, ölüm yılları, cinsiyetleri, medeni halleri gibi İzmir Yahudilerini yakından tanımamıza sebebiyet verecek önemli bilgileri içerdiğine ulaşılmıştır. Mezar taşlarından alınan bilgilerin yanında İzmir Yahudilerine ait ölü gömme gelenekleri hakkında yapılan araştırmalar, Yahudilerin ahret inançları, defin öncesi ve sonrası gelenekleri, yas tutma süreçleri hakkında bilgiler vermesi açısından önem teşkil eder.
Özet (Çeviri)
The Jews, whose have an important place in the history of Izmir, have been living in Izmir and the surrounding settlements for centuries.After the Spanish immigration in 1492, the Jews who settled in Izmir caused an increase in the Izmir population. In the following years, Izmir Jews, whose population has increased, have identified cemetery areas for themselves. The possibility of Bahribaba cemetery being the first Jewish cemetery of Izmir still continues today. In the light of the researches we know that Bahribaba, Gürçeşme, Bornova, Bergama and Tire Cemeteries were formerly used by the Jews of İzmir. The tombstones in these cemeteries provide us with important information about the Jews of Izmir. As a result of the reading of Hebrew tombstones, it was found that besides the language and technique used, the tombstones contain important information that would lead us to get to know Izmir Jews closely, such as names, surnames, professions, age of death, years of death, gender and marital status. In addition to the information obtained from the tombstones, the investigations about the burial traditions of the Jews of Izmir are important in terms of giving information about the Jewish afterlife beliefs, pre-and post-burial traditions, and mourning processes.