İkinci Dünya Savaşı'nda İzmir Yahudileri
Jewish of İzmir in World War II
  1. Tez No: 458709
  2. Yazar: ONUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM BAYRAKDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yahudi, İzmir, İkinci Dünya Savaşı, Varlık Vergisi, İzmir Yahudileri, Jewish, İzmir, Second World War, Wealth Tax, Jews of İzmir
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
İzmir tarihinin önemli unsurlarından biri olan İzmir Yahudileri, yüzyıllar boyunca İzmir ve çevresinde huzur içinde yaşadılar. Bütün dünyayı etkisi altına alan Birinci Dünya Savaşı, Türkleri olduğu gibi Yahudileri de olumsuz etkiledi. Birçok Yahudi, işgalci Yunanlılardan gördükleri baskı ve zulüm nedeniyle İzmir ve çevresini terk etmek zorunda kaldı. Nihayetinde, Türklerin Kurtuluş Savaşı'nı kazanmasıyla, hem Türkler hem de Yahudiler için yepyeni bir dönem başladı. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti, yönetim şeklini Cumhuriyet olarak belirleyip; laikliği benimsedi. Yüzyıllar boyunca din esasına göre yönetilen devletin ve azınlıkların laikleşmesi oldukça zor oldu. Yeni kurulan Türk Devleti toplumsal birliği savunuyordu ve Türkiye'de yaşayan her toplumun Türkçe konuşmasını istiyordu; çünkü bu durum üniter devlet anlayışının vazgeçilmez bir parçasıydı. Bu geçiş süreci Yahudi Cemaatini oldukça zorladı; Cemaat için yüzyıllardan beri süregelen alışkanlıkları ve yaşam biçimini değiştirmek hiç de kolay değildi. Ayrıca, Avrupa'da başlayıp hızla yayılan antisemitizm, Türkiye'deki Yahudileri tedirgin ediyor; buna paralel gelişen Siyonizm akımı da Türkiye'deki Yahudiler arasında hızla yayılıyordu. İkinci Dünya Savaşı, Türkiye'deki Yahudilerde korku ve endişeye neden oldu; ilerleyen dönemde bu korku ve endişe yerini, uluslararası bağlantılı Siyonist faaliyetlere bıraktı. Siyonist faaliyetler, Türkiye'deki Yahudileri Filistin'e göç için organize etti. İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesinden dört yıl sonra Türkiye'deki Yahudiler Filistin'e toplu göç hareketi başlattı. Bu bilgilerden hareketle, Cumhuriyet Döneminde izlenen azınlık politikalarının ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında yürürlüğe konulan bazı uygulama ve yasaların, İzmir Yahudilerine ve faaliyetlerine etkisini, çeşitli yöntemlerle tezimizde ele alacağız.
Özet (Çeviri)
Jewish of İzmir are one of the important elements of the history of Izmir who lived in peace for centuries around Izmir. The First World War that has been leaving whole world under its influence, also adversely affects Jews as well as Turkey. Many Jews were forced to leave from Izmir and providence of around Izmir, because of pressure and oppression from invading Greeks. Finally, it began a new era for both Turks and Jews after winning Turkish Independence War by Turks. The newly established Turkey's regime was specified the Republic; secularism adopted. It was quite difficult to the secularization of the state and minorities after managing on the basis of religious for centuries. The newly established Turkish State advocated social cohesion and to requested all the communities living in Turkey should talk Turkish; because in this case was an indispensable part of the unitary state concept. This transition period forced fairly the Jewish community; however it was not easy it was not easy to change habits and lifestyle of congregation ongoing for centuries. In addition, anti-Semitism began rapidly spreading in Europe so that Jews in Turkey were uneasy; on the contrary Zionism was spreading rapidly among Jews in Turkey. Second World War caused fear and anxiety Jews in Turkey; in place this fear and anxiety gave way to the international connected Zionist activities. In addition to this Zionist activities were organized in Turkey for Jewish immigration to Palestine. Four years after the end of the Second World War, Jews in Turkey launched a mass migration movement to Palestine. Starting from this information, our thesis will deal with monitoring minority policies of the republic period, regulations and laws were putted into effect some in the Second World War years, the effects of Izmir's Jewish and their activities by various methods.