Organik tekstil tasarımının günümüz hazır giyim sektöründeki önemi, işleyişi ve örnek bir koleksiyon sunumu
The importance, organization and organization of organic textile design in the clothing sector today
  1. Tez No: 573588
  2. Yazar: BUSE ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA KOZBEKÇİ AYRANPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Organik pamuk, organik tekstil ürünleri, satın alma davranışları, bebek koleksiyonu, Organic cotton, organic textiles, buying behaviors, baby wear collection
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sürekli gelişmekte olan dünyada artan çevre ve insan sağlığı duyarlılığı temelinde ortaya çıkan organik üretim, öncelikle gıda sektöründe büyük bir ivmelenme yaşayarak kısa bir süre içerisinde tekstil sektöründe de kendini göstermiştir. Organik tekstil ürünleri, organik tarım konseptine dayalı, çevreye ve insan sağlığına zarar veren kimyasal veya genetiğiyle oynanmış girdiler içermeyen organik hammaddelerle üretilerek belirli organik standartlara göre kontrol ve sertifikasyon sürecinden geçen tekstil ürünlerini ifade etmektedir. Bu çalışma organik kavramından yola çıkarak organik tarımı, organik üretimi ele almıştır. Bu dayanağın üzerine organik tekstil ürünleri hammaddeleri, üretim ve işleme süreçleri, tabi olunan standartlar, kontrol ve sertifikasyon süreci kapsamlı bir şekilde tartışılmıştır. Çalışmada, organik üretim süreci ve organik ürünlere yönelik satın alma davranışları incelediğinden organik kavramı hem üretici hem de tüketici açısından incelenmiştir. Organik tekstil ürünleri özelinde temel talebin ve satın alma eğilimlerinin nedenleri incelendiğinde ağırlıklı olarak çocuk ve bebek tekstil ürünlerinde organik pamuğun tercih edildiği görülmüştür. Araştırmanın son bölümünde incelenen verilerin ışığında ve bunlara paralel olarak çocuk ve bebek organik tekstil koleksiyonu sunumu yapılmıştır. Bebek giyiminde dikkat edilmesi gereken özellikler detaylı olarak incelenmiş, tasarım hazırlık aşamasında trend ve tüketici analizleri yapılmıştır. Ayrıca organik bir koleksiyon hazırlık sürecinde izlenilmesi gereken aşamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Organic production emerging as a result of increasing environmental and human health across the ever-developing world, has come into prominence in textile sector soon after it gained acceleration in food sector to a great extent. Organic textile products mean the textile products that are based on organic agriculture concept, produced with organic raw materials not involving chemicals harmful to environment and humans or genetically modified inputs, and gone through control and certification processes in accordance with certain organic standards. This study discusses organic agriculture and organic production based on the concept of organic. From this point of view, organic textile product raw materials, production and processing stages, applicable standards, control and certification processes are discussed comprehensively. In the study, organic concept is analyzed from the point of both producers and consumers since buying behavior for organic products are discussed as well as organic production processes. When the justifications of basic demand and buying tendencies are taken into consideration, it is seen that organic cotton is predominantly preferred for kid and baby wear range. In parallel with the data reviewed in the last chapter of this study, organic kid and baby cloth collection is presented. Points to take into consideration in terms of baby wear are examined in detail and an analysis was made to determine trends and consumers at the design preparation stage. In addition to these data, stages to be followed in an organic collection preparation process are discussed thoroughly.