Elektrik enerjisi satış sözleşmeleri
Electricity sale agreements
  1. Tez No: 573832
  2. Yazar: TÜRKAN İREM YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Hukuk, İşletme, Energy, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik enerjisi satış sözleşmeleri, ikili anlaşma, perakende satış sözleşmesi, son kaynak tedariki, Electricity sale agreements, bilateral agreement, retail contract, last resort supply
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
“Elektrik Enerjisi Satış Sözleşmeleri”başlığını taşıyan tez çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ülkemizdeki elektrik enerjisi ve elektrik sektörü hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, tüketicinin elektrik enerjisinden yararlanabilmesi için tedarik şirketleri ile kurulan elektrik enerjisi satış sözleşmeleri incelenmiştir. Düzenlemeye tabi tarife kapsamındaki tüketicilerin perakende satış sözleşmesini imzalayarak elektrik enerjisinden faydalanabileceği; ikili anlaşmanın sektörün serbestleşme faaliyetleri arasında önem taşıdığı; son olarak sektörün serbestleşmesine teşvik sağlaması amacıyla yüksek tarifelere tabi olan son kaynak tedarik sözleşmeleri açıklanmıştır. Bu bağlamda, sözleşmelerin tanımı, özellikleri, hukukî niteliği, konusu, şekli ve kapsamı detaylı olarak incelenmiştir. Yine bu sözleşmelerin, iltihakî sözleşme niteliği taşıması nedeniyle TBK. kapsamındaki genel işlem şartlarının ve TKHK. kapsamındaki tüketiciler açısından haksız şartların uygulanabileceği belirtilmiştir. Ayrıca, bu bölümde elektrik enerjisi satış sözleşmeleri açısından elektrik kullanıcısı, tüketici, serbest tüketici, serbest olmayan tüketici ve son kaynak tedarik kapsamında tüketici kavramları, TKHK. ve elektrik mevzuatı karşılaştırılarak incelenmiştir. Bu kavramların birbirinden ayrılmasında belirleyici unsurlar olarak bedel unsuru ile sözleşmenin taraflarca müzakere edilip edilemeyeceği hususu önemle vurgulanmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde, tarafların elektrik enerjisi satış sözleşmelerinden doğan borç ve yükümlülükleri üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise, sözleşmelerin sona ermesine ilişkin hükümler ve sözleşmenin sona ermesinin sonuçları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study titled“Electricity Sale Agreements”includes four chapters. In the first chapter, general information about electrical energy and electricity sector in our country is given. In the second chapter, the electricity sales contracts established with the supply companies in order benefit from the electricity are examined. It is stated that consumers in the scope of the regulated tariff can benefit from electricity by signing retail sales contract; that the bilateral agreement is important among the liberalization activities of the sector; finally, the last resort contracts, which are subject to high tariffs, is explained encourage the liberalization of the sector. In this context, the definition, characteristics, legal quality, subject, form and scope of the agreements are examined in detail. It is also stated that the general transaction conditions under the Turkish Law of Obligations and unfair terms can be applied under the Consumer Protection Law because of adhesion contracts. The electricity user, consumer, eligible consumer, noneligible consumer and consumer concepts within the scope of last resort supply concepts are examined by comparing Consumer Protection Law and Electricity Legislation. The issue of price and whether the contract can be negotiated by the parties are emphasized. In the third chapter of the study, the debts and obligations of the parties arising from electrical energy sales contracts are emphasized. In the fourth chapter, provisions regarding the termination of the contracts and the results of the termination of the contract were emphasized.