Pioglitazon hidroklorürün UPLC-UV ile miktar tayini ve validasyonu
Determination and validation of pioglitazone hydrochloride by UPLC-UV
- Tez No: 573831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BİLĞİÇ ALKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pioglitazon HCl, UPLC, Diyabet, metot validasyonu, kromatografi, Pioglitazone HCl, UPLC, Diabetes, method validation, chromatography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı film kaplı tabletlerde bulunan pioglitazon HCl etken maddesinin tayini için valide edilmiş ters faz ultra performanslı sıvı kromatografisi (UPLC-UV) yöntemi geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda pioglitazone HCl etken maddesinin literatür çalışmalarında bulunmayan UPLC cihazında metot geliştirilmesi ve validasyonun sağlanmıştır. Bulgular: Pioglitazon HCl etken maddesinin UPLC cihazında zamandan, kullanılan kimyasallardan tasarruf edilerek seçicilik, doğrusallık, doğruluk ve kesinlik parametrelerini karşıladığı ortaya koyulmuştur. Sonuçlar: Geliştirilen yöntem etken maddenin BEH C18 kolonda fosfat tamponu (pH=6):asetonitril (55:45) hareketli fazı ve UV dedektör ile 225 nm dalga boyunda 0,4 ml/dk akış hızında tespitine dayanır. Bu yöntem ticari ialç formülasyonu analizinde başarıyla uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to develop a validated reverse phase ultra performance liquid chromatography (UPLC-UV) method for determination of pioglitazone HCl active substance in film coated tablets. Materials and methods: In this study, the method development and validation of pioglitazone HCl active substance in UPLC device, which is not found in literature studies, was achieved. Results: It was demonstrated that the active substance Pioglitazon HCl meets the parameters of selectivity, linearity, accuracy and precision by saving time and chemicals used in UPLC device. Conclusion: The developed method is based on the detection of the active substance in the BEH C18 column with phosphate buffer (pH = 6): acetonitrile (55:45) mobile phase and UV detector at a flow rate of 0.4 ml / min at 225 nm. This method has been successfully applied in commercial drug formulation analysis.