Ameliyat olan hastalarda cerrahi alan enfeksiyonu gelişimini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting the development of surgical site infection in patient with surgery
  1. Tez No: 573847
  2. Yazar: DİLEK TOPAKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİME KÖŞGEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan enfeksiyonu, cerrahi hastaları, hemşire, Surgical site infection, surgical patients, nurse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırma, ameliyat geçiren hastalarda Cerrahi Alan Enfeksiyonu (CAE) gelişimini etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç-yöntem: Araştırma, Şubat 2018 - Eylül 2018 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (ESOGÜ) Cerrahi Kliniklerinde ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KSBÜEÇEAH) Cerrahi Kliniklerinde yürütülmüştür. Araştırmanın evreni ESOGÜ ve KSBÜEÇEAH Cerrahi Servislerinde ameliyat olan hastalardır. Örneklem seçimine gidilmemiş olup, Şubat 2018-Eylül 2018 tarihleri arasında ameliyat olan ve sonrasında CAE gelişmiş hastaların tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Bilinci açık, iletişim sorunu olmayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden tüm hastalar (n=108) çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan hastaların sosyo-demografik ve predispozan faktörlere ilişkin bilgilerini içeren Hasta Bilgi Formu ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde sayı, yüzde gibi tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Bulgular: Hastalarının yaş ortalaması 52.75±6.91 olup, hastanede yatış süresi ortalama 12.68±3.42 gündür. Hastalar, % 53.70 oranında genel cerrahi kliniğinde yatmakta olduğu, %45,37 oranında temiz-kontamine yara geliştiği; gelişen enfeksiyon türünün ise %59,26'sı yüzeyel-insizyonel Cerrahi alan enfeksiyonu olduğu belirlenmiştir. Hastalarda yaşın, ameliyat süresinin, diyabetin, sigara kullanımının beden kitle indeksi'nin, steroid kullanımının, komşu enfeksiyon varlığının ve mobilizasyon süresinin Cerrahi Alan Enfeksiyonu gelişiminde etkili olduğu saptanmıştır. Sonuç: Cerrahi alan enfeskiyonlarının gelişiminde bireysel özellikler, cerrahi süreç ile ilgili özellikler ve çevresel faktörler etkilidir. Önlenebilmesi için tüm sağlık çalışanlarının birlikte kanıta dayalı yaklaşımları uygulamada kullanmaları önemlidir. Hemşirelerin Cerrahi alan enfeksiyonunu önlemede ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında önemli sorumlulukları vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to examine the factors affecting the development of Surgical Site Infection (SSI) in patients undergoing surgery. Material-Method: The research was carried out in the surgical clinics of Eskişehir Osmangazi University Training and Research Hospital and Evliya Çelebi Training and Research Hospital of Kütahya University of Health Sciences at between February 2018 and September 2018. The population of the study was the patients who had surgery in the Surgical Services of two hospitals. February 2018-September 2018, all of the patients who had surgery and then developed Surgical Site Infection were tried to reach the sample. All patients (n=108) who were conscious, had no communication problems and agreed to participate in the study were included in the study. The data of the study were collected with the Patient Information Form, which contains information about the socio-demographic and predisposing factors of the patients prepared by the researcher. Descriptive statistics such as number and percentage were used in the evaluation of research data. Result: The average age of the patients is 52.75±6.91 and the hospitalization time is 12.68±3.42 days. 53.70% of patients were in the general surgery clinic, 45.37% developed clean-contaminated wounds, and 59.26% of the type of infection was superficial-incisional Surgical Site Infection. It was found that age, duration of operation, diabetes, smoking, body mass index, steroid use, presence of existing infectionsand mobilization time were effective in the development of Surgical Site Infection in patients. Conclusion: Individual characteristics, characteristics related to the surgical process and environmental factors are effective in the development of Surgical site infection. It is important for all health workers to use evidence-based approaches together to prevent them. Nurses have important responsibilities before, during and after surgery in preventing Surgical site infection.