Platon ve Farabi'de devlet yapılanması
Sate structuri̇ng in plato and Farabi̇
  1. Tez No: 573846
  2. Yazar: SERPİL ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Platon, Farabi, Siyaset Felsefesi, Devlet, Mutluluk, Plato, Farabi, Political Philosophy, State, Happiness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada Platon ve Farabi'nin devlet yapılanmasına ilişkin yaklaşımları incelenmektedir. Devlet her dönemde yapısıyla, unsurlarıyla, yönetim şekliyle incelenmesi gereken bir kurum olmuştur. Özellikle devletin yönetim biçimi söz konusu olduğunda ideal devlet arayışları gündeme gelmiştir. Bu idealist arayış kültüre, toplumsal ve ideolojik yapıya göre çeşitlilik kazanmıştır. Felsefe Tarihinde Platon ve Farabi, devlet düşünceleriyle öne çıkan filozoflardır. Bu noktadan hareketle bu tezde, Platon ve Farabi'nin devlet ve devlete ilişkin yapıların ele alış şekilleri incelenmiştir. Çalışmamızda Platon ve Farabi'nin kendi eserlerinden yararlanmanın yanında, farklı görüş ve yorumları elde etmek amacıyla, bu düşünürler üzerine yapılmış çalışmalara ve eserlere de başvurulmuştur. Çalışmanın içeriğinde Platon ve Farabi'nin devlet için öngördükleri sorunlar ayrı ayrı ele alınmıştır. Ardından iki düşünürün devlet öğretilerinde benzer ve farklı yönler karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise elde edilen veriler doğrultusunda bir değerlendirme yapılmıştır. Bu bağlamda, Farabi'nin siyaset felsefesinin insanın doğası ve varlık gayesine ulaşması anlamında Platon'u örnek aldığı görülür. Farabi toplumsal düzen, yönetim, aile, eğitim, hukuk ve erdemli olmayan yönetim biçimleri şeklinde görüşlerini Platon'dan esinlenerek İslam Felsefesinde ortaya koymuştur. Araştırmalar yapılırken her iki düşünürün benzerliklerinin yanında ciddi düşünce farklılıkları da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Plato and Farabi's approaches to structuring of state are examined. The state has always been an institution that should be examined in terms of its structure, its elements and sovereignty type. In particular, the searches for an ideal state have come to the agenda regarding the form of government of the state. This idealist search has gained diversity according to culture, social and ideological structure. In the history of philosophy, Plato and Farabi come to the fore with state ideas. From this point of view, it is aimed to examine how Plato and Farabi dealed with state and state problems. During the study, the books of Plato and Farabi were used primarily. Besides, in order to obtain different views and interpretations, studies on these thinkers were also used. In this study, the problems mentioned by Plato and Farabi about the state are discussed separately. After this, the similar and different aspects of the state doctrines of the two thinkers were evaluated comparatively. In the conclusion section, a general evaluation is made. According to the results of the study, Farabi's philosophy of politics and human nature and the purpose of existence in the context of Plato is seen as an example. On the other hand, Farabi put forward his views on social order, management, family, education, law and non-virtuous forms of management in Plato philosophy. In addition to these similarities, serious differences of thought were also detected during the researches.