Trichophyton türleri üzerine propolis ve kurkumin ekstratlarının antifungal aktivitesinin ve sinerjistik etkisinin araştırılması
Investigation of antifungal activity and synergistic effect of propolis and curcumin extracts on trichophyton SPP
  1. Tez No: 573880
  2. Yazar: ZEHRA ÖZLEM DURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Trichophyton türleri, MİK, MFK, Kurkumin, Propolis, Sinerjistik etki, Trichophyton species, MİK, MFK, Curcumin, Propolis, Synergistic effect
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Zehra Özlem Ünal, Trichophyton türleri üzerine propolis ve kurkumin ekstratlarının antifungal aktivitesinin ve sinerjistik etkisinin araştırılması, Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 2019. Dermatofitler, yüzeyel mantar infeksiyonları içerisinde en çok karşılaşılan infeksiyonlar olan dermatofit infeksiyonuna sebep olurlar.Besin kaynağı olarak keratini kullanırlar ve deri, saç, tırnakta yaygın olarak bulunurlar.Dermatofitler içerisinde en sık karşılaşılan türler Trichophyton türleridir. Trichophyton türleri deri, saç ve tırnaklarda infeksiyona sebep olurlar, eşeysiz üreme özelliğine sahiptir ve antropofilik özellik gösterirler.Trichophyton türlerinin tedavisinde bir çok antifungal görev almaktadır.Bu antifungallerin tedavide bazen yetersiz olması mantar öldürücü etkisi olan daha iyi terapötik ajanların araştırılmasına yol açmıştır.Yakın zamanda yapılmış çalışmalarda kurkumin ve propolisin bu tür uygulamalar için uygun maddeler olduğu öne sürülmüş ve araştırmalar bu yönde hız kazanmıştır.Bu çalışmada 100 Trichophyton izolatının kurkumin ve propolisin antifungal etkisinin ve sinerjistik etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya 11 Ekim 2011 – 08 Nisan 2017 tarihleri arasında klinik ve poliklinik örneklerinden izole edilerek saklanan 100 Trichophyton izolatı dahil edildi. Örneklerin %42'si saçtan, %23'ü deriden, %35'i tırnaktan izole edildi. İlk olarak izolatların propolis ve kurkumin minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleri sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile belirlendi. Sinerjistik çalışma için sıvı mikrodilüsyon dama tahtası yöntemi kullanıldı.Çalışma sonucunda kurkumin ve propolisin hem ayrı ayrı hem de birlikte antifungal etkisi olduğu belirlendi. Bu çalışma literatürde tarayabildiğimiz kadarıyla Trichophyton izolatlarının kurkumin ve propolisin sinerjistik etkisinin çalışıldığı ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Zehra Özlem Ünal, Investigation of the antifungal activity and synergistic effect of propolis and curcumin extracts on Trichophyton species, Master Thesis, Department of Medical Microbiology, Institute of Health Sciences, Namık Kemal University, Tekirdağ, 2019. Dermatophytes cause dermatophyte infections which are the most common infections among superficial fungal infections. They use keratin as a food source and are commonly found in skin, hair and nails. Trichophyton species are the most common species among dermatophytes. Trichophyton species cause infection in skin, hair and nails, have asexual reproductive properties and show anthropophilic properties. Many antifungal agents are involved in the treatment of Trichophyton species. The inadequacy of these antifungals in treatment has led to the search for better therapeutic agents with fungicidal effects. In recent studies, it has been suggested that curcumin and propolis are suitable substances for such applications and research has accelerated in this direction. The aim of this study was to investigate the antifungal and synergistic effects of curcumin and propolis of 100 Trichophyton isolates. 100 Trichophyton isolates isolated from clinical and polyclinic samples between 11 October 2011 - 08 April 2017 were included in the study. 42% of the samples were isolated from hair, 23% from skin and 35% from nails. Firstly, the minimum inhibitory concentration (MIC) values of the isolates were determined by liquid microdilution method.Liquid microdilution checkerboard method was used for synergistic study. At the end of the study, it was determined that curcumin and propolis had antifungal effects both separately and together. This study is the first to investigate the synergistic effect of curcumin and propolis of Trichophyton isolates.