Avrupa Birliği müktesabatı çerçevesinde Türkiye'de mali uygulamalar: Katma değer vergisi örneği
Financial application in turkey within the framework of the Europen Union acquis: Example of value added tax
- Tez No: 573884
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Value Added Tax, Tax Harmonization, Europen Union
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bugün dünyanın en gelişmiş bütünleşme hareketi Avrupa birliğidir. Birliğin kurulduğu günden bugüne kadar asıl amacı üye ülkeler arasında ortak pazarın kurulması ve sağlıklı bir şekilde işlemesi için önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Bugün amacın önünde ki en önemli engellerden biri de ülkelerin uygulamış olduğu farklı vergi politikalarıdır. Çünkü vergi politikaları serbest piyasayı etkiler ve haksız rekabete yol açar. Bu sebeple vergi farklılıklarını minimum düzeye getirebilmek için vergi uyumlaştırması ve vergi yakınlaştırması kavramı birlik hukukunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada da ülkemizde uygulanmakta olan Katma Değer Vergisi'nin Avrupa Birliği Müktesebatı çerçevesinde uyumlaştırma çalışmaları ele alınmıştır. Katma Değer Vergisi Uyumlaştırmasında yaşanan gelişmeler, gelinen nokta ve birlik müktesebatıyla olan benzerlik ve farklılıklarına dikkat çekilmek istenmiştir. Ülkemizin uygulamış olduğu % 1' lik Katma Değer Vergisi birlik müktesebatına uygun olmadığı için eleştirilere sebep olurken birlik üyesi ülkelerde uygulanan standart oranın ortalaması % 21,6 iken ülkemizin uygulamış olduğu standart oran% 18 olması dikkat çekici olmasına rağmen uygulamış olduğumuz %8'lik ve % 18'lik oran birlik müktesebatına uygunluk gösterir. Bununla beraber özellikle istisnalar üzerinde incelenmiş çalışmalar göstermiştir ki Avrupa Birliği'nde olup ülkemizde mevcut olmayan istisnalar da söz konusudur. Kısaca Avrupa Birliği müktesebatı ile Türkiye' de uygulanmakta olan Katma Değer Vergisi arasında tam bir uyum söz konusu olmasa da bazı farklılıkların mevcut olduğu aşikârdır.
Özet (Çeviri)
Today's European Union is the world's most advanced integration movement. Since the day the Union was founded, the main purpose of the establishment of a common market among member countries, and in a healthy way is the removal of obstacles to the functioning. Today, one of the most important obstacles to the goal is the different tax policies implemented by countries because tax policies affect the free market and lead to unfair competition. Therefore, the concept of tax harmonization and tax convergence has a very important place for minimizing tax differences. In this study, harmonization studies of the Value Added Tax, which is applied in our country, within the framework of the EU Acquis are discussed. It was aimed to draw attention to the developments in the Value Added Tax Harmonization, the similarities and differences with the current point and the acquis communautaire. The 1% Value Added Tax applied by our country causes criticism because it is not in compliance with the acquis. The average standard rate applied in the member states of the Union is 21.6%. The ratio of 8% and 18%, which we have implemented, conforms to the acquis communautaire although it is remarkable that the standard rate applied by our country is 18%. At the same time, especially studies on exceptions have shown that there are exceptions in the European Union which do not exist in our country. In shortly, although there is no full compliance, there are some differences between the European Union's acquis and in Turkey with the Value Added Tax