İşgörenlerin psikolojik şiddet algılarının örgütsel bağlılık üzerine etkisi: İstanbul'da özel bir hastane grubu örneği
The effect of employees' perceptions of psychological violence on organizational commitment: An example of A private hospital group in İstanbul
- Tez No: 573887
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ÖZGÜR ÇATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Psychology, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: psikolojik şiddet, örgütsel bağlılık, işgören, sağlık yönetimi, psychological violence, organizational commitment, employee, health management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: İş doyumu yüksek, verimli ve istekli işgörenler, yoğun rekabetin yaşandığı günümüz iş dünyasında örgütler için vazgeçilmez bir unsurdur. Bu sebeple işgörenleri küçük düşüren, aşağılayan ve özgüvenlerini kaybetmesine neden olan psikolojik şiddet davranışlarının, onların işe ve örgütüne olan aidiyet duygularına, iş verimliliklerine ve bağlılık düzeylerine etkisi bu araştırmanın konusu olarak belirlenmiştir. Araştırmanın amacı, işgörenlerin psikolojik şiddet algıları ile örgütsel bağlılıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın amacına ulaşmak için psikolojik şiddet ve örgütsel bağlılık ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Aynı zamanda mevcut durumu ortaya koymak için ise veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Geliştirilen her bir anketteki ifade için 5'li Likert tipi ölçek kullanılmıştır. 729 işgören arasından araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 284 kişiye anket dağıtılmıştır. Dağıtılan anketlerin tamamında geriye dönüş olmuştur ve geri dönen bu anketlerin 284'ü de geçerli kabul edilerek değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Elde edilen verilere göre, psikolojik şiddet ile örgütsel bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ancak psikolojik şiddet ile örgütsel bağlılığın alt boyutları olan duygusal, devamlılık ve normatif bağlılık arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Etkin bir örgüt yönetiminde psikolojik şiddet olgusuna hiç yer verilmemeli ve gerekli önlemler alınarak işgörenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In today's business world, efficient, satisfied and willing employees constitute an indispensable element for organizations experiencing intense competition. For this reason, the effects of psychological violence behaviors that cause employee humiliation and loss of self-confidence and their effects on their feelings of commitment, productivity and loyalty levels have been identified as the subject of this study. The purpose of the study is to determine whether there is a statistically significant relationship between employees' perceptions of psychological violence and organizational commitment. Material and method: In order to reach the aim of the study, relevant literature about psychological violence and organizational commitment was searched as well. At the same time, the survey method was used as a data collection tool to reveal the current situation. For each questionnaire developed, a 5-point Likert-type scale was used. Of the 729 employees, 284 people voluntarily agreed to participate in the survey. All of the questionnaires were returned and 284 of these questionnaires were accepted as valid. Results: According to the data obtained, there was no statistically significant relationship between psychological violence and organizational commitment. However, a significant relationship was found between emotional, continuity and normative commitment which are sub-dimensions of psychological violence and organizational commitment. Conclusion: Psychological violence should not be included in the management of an effective organization and the level of organizational commitment of the employees should be increased by taking the necessary precautions.