The impact of bank specific and macroeconomic factors on the capital structure of banking sector in Turkey
Türk bankacılık sektöründe bankya özgü ve makroekonomik faktölerin sermaye yapısı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 573906
  2. Yazar: SEMİRA HASSEN ALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Bankacılık Sektörü, Sermaye Yapısı, Kaldıraç, Panel Veri, Turkish Banking Sector, Capital Structure, Leverage, Panel Data
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların sermaye yapısını etkileyen bankaya özgü ve makroekonomik faktörleri belirlemektir. Çalışma 2003-2017 zaman aralığında Türkiye'de sürekli olarak faaliyet gösteren 42 bankayı kapsamaktadır.Çalışmada panel veri analizi kulanılmıştır. Analizlerde ilk olarak tüm dönem ele alınmış, daha sonra çalışma dönemi 2008 küresel kriz öncesi ve sonrası olmak üzere iki alt döneme ayrılmıştır. Buna ilaveten incelenen bankalar mevduat, kalkınma ve yatırım ile yerli ve yabancı bankalar olmak üzere ayrı ayrı analize tabi tutulmuştur. Çalışmada, sermaye yapısının belirlenmesinde toplam borç oranı, uzun vadeli borç oranı ve kısa vadeli borç oranı olmak üzere üç kaldıraç oranı kullanılmıştır. Analiz sonuçları, ele alınan tüm dönem için; banka büyüklüğü, büyüme fırsatı, faiz oranı ve döviz kurunun kaldıraç oranları üzerinde pozitif, karlılığın ise negatif etkisinin olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan, varlık yapısı, net faiz marjı ve likidite oranının toplam borç ve kısa vadeli borç oranlarını negatif; enflasyon oranı ile ekonomi büyümenin ise pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Alt dönemler için yapılan analiz sonuçlarına bakıldığında; birinci alt dönemde karlılık, net faiz marjı ve işsizlik oranının toplam borç oranını negatif; banka büyüklüğü, büyüme fırsatı ve faiz oranının pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Bunun yanı sıra, ikinci alt dönemde net faiz marjı, büyüme fırsatı, işsizlik oranı ve döviz kurunun toplam borç oranı arasında pozitif yönde; likidite oranının ise kısa vadeli borçları negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Diğer taraftan, banka türlerine göre yapılan analizlere göre; enflasyon oranı, kalkınma ve yatırım bankalarının toplam borç oranını negatif yönde etkilerken; mevduat bankalarınınkini pozitif yönde etkilemektedir. Büyüme fırsatı, yerli ve yabancı bankaların kaldıraç oranları üzerinde pozitif etkiye neden olurken, yabancı bankalar için kaldıraç oranlarının hiçbirisinin büyüme fırsatı üzerinde istatistiki olarak anlamlı bir etkisi görülmemiştir. Likidite oranının, yerli ve yabancı bankaların kısa vadeli borç oranları üzerinde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunurken yerli bankaların toplam borç ve uzun vadeli borç oranları ile yabancı bankaların uzun vadeli borç oranı üzerinde hiçbir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca, analizlerden elde edilen bulgular, Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların sermaye yapılarının oluşumunda finansman hiyerarşisi teorisinin geçerli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate the bank-specific and macroeconomic factors that affect the capital structure of banks in Turkey. The analysis is performed by using a panel data that is collected from 42 banks operating in Turkey from the year 2003 to 2017. With the objective of determining whether the factors have different effects on the capital structure before and after the 2008 global financial cries, the full period is broken into two sub-periods. In Addition to the period classifications, a regression is computed by classifying banks as commercial banks, development and investment banks, domestic and foreign banks. In this study three leverages ratios; total debt ratio, long term debt ratio and short term debt ratio are used as a proxy to measure the capital structure. Considering the results of the full period, bank size, growth opportunity, interest rate, and exchange rate have a positive effect on the three leverages, while profitability has a negative effect. On the other hand, asset tangibility, net interest margin, and liquidity ratio have a negative effect on total debt and short term debt ratios. While the inflation rate and the real GDP growth rate positively affect the total and short term debts ratios. The regression results that are computed based on the data of the two sub-periods indicate that, in the first sub-period, profitability, net interest margin and unemployment rate negatively affects the total debt ratio, while the bank size, growth opportunity, and interest rate have a positive effect. In the second sub-period, the effect of net interest margin, growth opportunity, unemployment rate and exchange rate on the total debt ratio is positive, while the effect of liquidity ratio on the short term debt ratio is negative. Regarding the results of the analysis that is made based on classified banks, the inflation rate has a negative impact on the total debt ratio of development and, investment banks but not for commercial banks. Growth opportunity has a positive impact on the three leverages of domestic and foreign banks however it seems has no statistically significant effect on all leverages of foreign banks. Liquidity ratio has a negative and statistically significant effect on the short term debt ratio of domestic and foreign banks, but it has no any effect on the total debt and long term debt ratios of domestic banks the long term debt ratio of foreign banks. Generally, the overall results of the analysis indicate that the pecking order theory has better predictions for the capital structure of the Turkish banking sector.