Ötiroid hashimoto tiroiditli pubertal kız hastalarda erken kardiyovasküler hastalık belirteçleri olarak salusin-α ve salusin-β düzeyleri
Salusin-α and salusin-β as early markers of cardiovascular disease in pubertal girls with euthyroid state hashimoto thyroiditis
  1. Tez No: 573908
  2. Yazar: GİZEM BÖKE KOÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ ELMAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, kardiyovasküler hastalık, salusin-α, salusin-β, Hashimoto thyroiditis, cardiovascular disease, salusin-α, salusin-β
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Giriş ve Amaç: Hashimoto tiroiditi (HT) çocukluk çağında özellikle kızlarda sık görülen, tiroid bezinin otoimmün ve enflamatuvar bir hastalığıdır. HT'li hastalarda tiroid disfonksiyonu oluşan dönemde kardiyovasküler hastalık (KVH) riskinde artış olduğu bilinmektedir. Ancak henüz tiroid disfonksiyonu oluşmamış ötiroid fazda KVH riski ile ilgili farklı sonuçlar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı ötiroid dönemdeki HT'li pubertal kız hastalarda KVH riskini belirlemede Sal-α ve Sal-β'nın erken risk belirteçleri olarak rollerini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya tiroid antikor pozitifliği ve ultrasonografi bulguları ile HT tanısı konulan ve tiroid disfonksiyonu bulunmayan 65 pubertal kız hasta ile 70 sağlıklı kontrol alınmıştır. Gruplar arasında sosyodemografik ve antropometrik özellikler, tiroid hormonları, metabolik ve ekokardiyografik parametreler ile birlikte Sal-α ve Sal-β düzeyleri karşılaştırılmıştır. Sal-α ve Sal-β'nın diğer KVH belirteçleri ile ilişkileri incelenmiştir. Bulgular: Metabolik ve ekokardiyografik parametreler her iki grupta benzer bulunmuştur. TSH değerleri her iki grupta normal sınırlarda olmakla birlikte hasta grubunda anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır. Hasta grubunda serum hs-CRP, Sal-α ve Sal-β düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Hasta grubunda Sal-α ile hs-CRP arasında negatif korelasyon mevcut iken, Sal-β ile sT4 ve anti-TPO arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. HT'li hastalarda Sal-β düzeyleri üzerine etkili olan faktörlerin Sal-α, anti-TPO, total kolesterol, trigliserit ve HDL; Sal-α düzeyleri üzerine etkili olan faktörlerin ise Sal-β ve sT4 olduğu saptanmıştır. Sonuç: Ötiroid HT'li pubertal kız hastalarda Sal-α ve Sal-β düzeyleri yüksek bulunmuştur. Diğer KVH risk belirteçlerinin saptanamadığı bu dönemde, Sal-β KVH riskini gösteren bir biyobelirteç olarak kullanılabilir. Ancak daha geniş çalışma sonuçları ile desteklenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Hashimoto thyroiditis (HT) is a female-biased autoimmune disorder characterized by chronic thyroid inflammation. HT patients with impaired thyroid function are at increased risk for cardiovascular disease (CVD). Whether euthyroid state HT patients, who display normal thyroid function, also have an elevated risk for CVD remains unclear. The aim of this study was to examine the potential use of Sal-α and Sal-β as early markers of CVD risk in pubertal girls with euthyroid HT. Materials and Methods: The study included 65 pubertal girls who were diagnosed with HT based on ultrasonographic findings and positive thyroid autoantibody tests and 70 healthy control subjects. Sociodemographic and anthropometric features, thyroid hormone levels, metabolic and echocardiographic findings, and Sal-α and Sal-β levels were compared between the groups. The relationships between Sal-α and Sal-β levels and other cardiovascular disease markers were also evaluated. Results: Metabolic and echocardiographic parameters were similar for both groups. While both groups displayed normal TSH levels, the levels were significantly higher in HT patients. The HT patient group also displayed elevated levels of serum hs-CRP, Sal-α and Sal-β. Sal-α levels and hs-CRP were negatively correlated and Sal-β positively correlated with both anti-TPO and fT4. For HT patients, anti-TPO, total cholesterol, triglyceride and HDL influenced Sal-β levels and Sal-β and fT4 influenced Sal-α levels. Conclusion: Pubertal girls with euthyroid phase HT display elevated levels of Sal-α and Sal-β. Since other cardiovascular disease markers were not detected at this stage, Sal-β may represent a useful biomarker for cardiovascular disease risk. On the other hand, this finding should be supported with further studies.