Çiriş bitkisinin fitokimyasal analizi ve biyolojik aktivitelerinin araştırılması
Phytochemical analysis and investigation of biologicalactivities of Asphodelus aestivus Brot.(Çiriş)
- Tez No: 573920
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Asphodelus aestivus Brot, fitosterol, h-CAI, h-CAII, hemoroit v, Asphodelus aestivus Brot, phytosterol, h-CAI, h-CAII, hemorrhoid vi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ Asphodelus aestivus Brot. (ÇİRİŞ) BİTKİSİNİN FİTOKİMYASAL ANALİZİ VE BİYOLOJİK AKTİVİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Tuba AYDIN 2019, 43 sayfa Jüri: Prof. Dr. Prof. Dr. Mehmet Serdar GÜLTEKİN Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Gökhan AĞGÜL Dr. Öğr. Üyesi Tuba AYDIN Bu tezde, Asphodelus aestivus Brot. (Çiriş) bitkisinin metanol ekstresinin h-CAI ve h- CAII izoenzimleri üzerine inhibisyon etkisi araştırıldı. Ekstreden kromatografik yöntemlerle bir trigliserit, bir uzun zincirli doymamış yağ asidi ve iki bitki sterolü saflaştırıldı. Saflaştırılan sterollerin kimyasal yapıları 1D ve 2D 1H-NMR ve 13C-NMR spektroskopik yöntemleriyle β-sitosterol ve β-sitosterol-3-O-β-D-glikopiranozit olarak karakterize edildi. Metanol ekstresinin IC50 değerleri h-CAI ve h-CAII izoenzimleri için sırasıyla 15,54 μg/mL (R2=0,9654) ve 13,33 μg/mL (R2= 0,9569) olarak hesaplandı. Bu sonuçlara göre A. aestivus Brot.'un metanol ekstresi orta derecede h-CAI ve h-CAII inhibitörü olarak değerlendirildi. Bu tez çalışmasında Asphodelus aestivus Brot. (Çiriş) bitkisinin ilk defa h-CAI ve h- CAII izoenzimleri üzerine inhibisyon etkisi ortaya çıkarıldı. Bitkinin halk arasında özellikle hemoroide karşı kullanılması göz önüne alındığında, içeriğindeki yağ asitleri ve fitosterollerden dolayı antihemoroidal aktiviteye sahip olabileceği öngörülmüştür. 2019, 43 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER DISSERTATION PHYTOCHEMICAL ANALYSIS AND INVESTIGATION OF BIOLOGICAL ACTIVITIES OF Asphodelus aestivus Brot. (ÇİRİŞ) Advisor: Assistant Professor Dr. Tuba AYDIN 2019, Page: 43 Jury: Prof. Dr. Mehmet Serdar GÜLTEKİN Assistant Professor Dr. Ahmet Gökhan AĞGÜL Assistant Professor Dr. Tuba AYDIN In this thesis, the inhibitory effect of methanol extract of Asphodelus aestivus Brot. (Çiriş) was investigated on h-CAI and h-CAII isoenzymes. One triglyceride, one long chain unsaturated fatty acid and two phytosterol were purified from extract by chromatographic methods. The chemical structures of the purified sterols were characterized as β-sitosterol and β-sitosterol-3-O-β-D-glycopyranoside by 1D and 2D 1H-NMR and 13C-NMR spectroscopic methods. IC50 values of methanol extract were calculated as 15.54 μg / mL (R2 = 0.9654) and 13.33 μg / mL (R2 = 0.9569) for h-CAI and h-CAII isoenzymes, respectively. According to these results, methanol extract of A. aestivus Brot. was evaluated as medium h-CAI and h-CAII inhibitor. In this study, the inhibitory effect of A. aestivus Brot. was revealed on h-CAI and h- CAII isoenzymes for the first time. Among the people of the plant is used especially against hemorrhoids. Therefore, it is envisaged that the plant may have antihemoroidal activity due to the fatty acids and phytosterols contained in the A. aestivus Brot. 2019, 43 pages