Çağdaş seramik sanatında bebek figürleri
Baby figures at comtemporary of ceramic art
  1. Tez No: 573981
  2. Yazar: ZEHRA GÜLBAHAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEMDUHA CANDAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş, Seramik, Bebek, Çocuk, Figür, Contemporary, Ceramic, Baby, Child, Figure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET İnsan, doğduktan sonra en çok gözlemlediği şey kendi bedeni ve çevresindeki insanlar olmuştur. Bu durum en iyi bildiği şeyi yani insan bedenini anlamlandırmakta zorlandığı soyut kavramlarına kendi bedeninde biçim vermesine sebep olmuştur. Modern çağa kadar olan bu süreçte insan figürü önemini artarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bu insan figürü betimlemeleri gelişen çağa ayak uydurarak toplumların kültürel yapısı yaşam koşulları gibi bazı faktörlerle değişime uğramış ve gelişimine devam etmiştir. Günümüze kadar gelen insan figürleri, insanların her daim ilgisini çekmiştir. Önceleri kemik, fildişi kullanılarak yapılan bu figürler, toprağın kolay şekillenmesi nedeniyle seramik olarak da üretilmiştir. Bilinen en eski insan figürü gebe bir kadın figürüdür. Ressam ve heykeltıraşlara konu olan ve gebelik ile başlayan bu süreç soyun devamlılığı olarak görülmüş, çocuklara verilen değerin artmasına imkan sağlamıştır. Rönesans ile artan bu değer 19. Yüzyıla gelindiğinde soylu olmayan çocuk figürlerinin de görülmesiyle şimdiki konumunun temellerini oluşturmuştur. Bu modern sanatın kazandırdığı en önemli olgudur. Bu çalışmada bebek figürünün 'masum' kavramının yanı sıra insanın bilinçaltının derinliklerindeki karmaşık duygularının sanatçılar üzerinde anlatımları yapılarak incelenmiştir. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ilk insan figürünün kısaca anlatımı ile başlayıp çocuk-bebek figürlerin sanata girişine kısaca değinilmiş, bebek figürlerinin resim sanatında ve heykel sanatındaki yerine örneklemeler yapılmış, özellikle seramik sanatındaki yerine değinilmiştir. Sanatta bebek figürleri konusunun geniş olması nedeniyle resim ve heykel sanatının üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde üslup olarak bebek figürü çalışan sanatçılara ve eserlerine yer verilmiş, üçüncü bölümde ise konuyla ilgili gözlemlerin neticesinde seramik uygulamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT What human is observed the most after birth was his own body and people around him. This situation caused what he know best. Which is the abstract concepts that he had difficulty in understanding ended up shaping them in human form. In this process until the modern era, human figure has reached to the present day by increasing its signifiancy. This human figure prtrayalys by keeping up with the developing age has changed by some factors like cultural structure of societies and living conditions and continued its development. The figures hade been made by using bone or ivory was also produced as ceramic due to the easy shaping of the soil. The oldest known human figure is a pregnant female figure. This process which has started with pregnancy and which was a subject to the painters and sculptors had been seen as continuity of lineage and allowed to increase value given to the children. By the 19th century this value increasing with the renaissance. This is the one of the most important phenomenon brought by modern art. This study not only examined the concept of the association of innocence and baby figure, but also mentioned the complex emotions in subconscious mind derived by the term of innocence and its effects on artists.This thesis consists of three chapters. In the first chapter, there is an introduction of child-baby figures in art history with a brief description of the first human figure, and the place of the baby figures in the art of painting and sculpture. Since the subject of baby figures is a wide concept in art, painting and sculpture are selected field to be focused. In the second part, the artists whose works in style of the baby figures and their works are mentioned. In the third part, the ceramic applications of the impressions on me resulted from observations of the subject are given.