İşletmelerde çevresel bilinç ve duyarlılığın geliştirilmesi ve ekogirişimcilik üzerine etkisi: Konya Organize Sanayi örneği
Developing environmental awareness and sensitivity in businesses and their impact on ecoconformism: The case of Konya Organized Industry
- Tez No: 574019
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT BEDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Bilinç, Çevresel Duyarlılık, Ekogirişimcilik, İmalat Sanayi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, işletme çalışanlarının sahip oldukları çevresel bilinç ve çevresel duyarlılıklarının ekogirişimcilik üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla, Konya Organize Sanayi bölgesinde faaliyetlerini sürdüren imalat işletmelerindeki 366 çalışan üzerinde anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Anket yöntemi ile elde edilen veriler analiz edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre çevresel bilinç ile çevresel duyarlılık arasında pozitif yönlü orta düzeyde, çevresel bilinç ile ekogirişimcilik arasında pozitif yönlü orta düzeyde ve çevresel duyarlılık ile ekogirişimcilik arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki olduğu ortaya koyulmuştur. Regresyon analizi neticesinde ise, çevresel bilinç ile ekogirişimcilik arasında çevresel duyarlılığın aracı etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çalışmada, demografik değişkenler ile mevcut değişkenler arasındaki ilişkide incelenmiştir. Bu hususta çalışanların cinsiyetleri, medeni durumları ve kurumda çalışma süreleri ile değişkenler arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Bunun yanı sıra bazı yaş grubunda bulunan çalışanların diğerlerine göre ekogirişimciliği daha fazla önemsedikleri, lisans mezunu çalışanların çevre bilinci ve duyarlılığı konusunda daha hassas oldukları ve ekogirişimciliğe yöneldikleri, sürekli gündüz çalışan katılımcıların ise çevresel bilinçlerinin daha yüksek olduğu sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 366 employees in manufacturing enterprises operating in Konya Organized Industrial Zone were surveyed in order to measure the impact of environmental awareness and environmental awareness of eco-entrepreneurship. The data obtained by the survey method were analyzed. According to the results of the correlation analysis, there is a positive relationship between environmental awareness and environmental sensitivity, a positive relationship between environmental awareness and eco-entrepreneurship, and a positive relationship between environmental sensitivity and eco-entrepreneurship. As a result of the regression analysis, it was concluded that environmental sensitivity has a mediating effect between environmental awareness and eco-entrepreneurship. In addition, the relationship between demographic variables and existing variables was examined. There was no significant difference between the variables, gender, marital status and working time of the employees. In addition, it was concluded that employees in some age groups paid more attention to eco-entrepreneurship than others, that graduate employees were more sensitive to environmental awareness and sensitivity, and that they were directed towards eco-entrepreneurship. KeyWords: Environmental awareness, Environmental sensitivity, Ecoentrepreneurship, Manufacturing Industry