Eski Anadolu Türkçesine ait Mensur Menâkıb-ı İskender [26a/50b](Giriş-metin-sözlük-tıpkıbasım)
A prose from old Anatolian Turkish Menâkib-i İskender [26a/50b](Introduction- text- dictionary- facsimile)
- Tez No: 574093
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT ÖZGÜR DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Büyük İskender, Eski Anadolu Türkçesi, Menâkıb-ı İskender, Alexander the Great, Old Anatolian Turkish, Menâkıb-ı İskender
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu tez çalışması mensur bir İskendernâme örneği olup, Menâkıb-ı İskender adlı eserin çeviriyazıya aktarımı ve metin sözlüğünü içermektedir. Üzerinde çalıştığımız Menâkıb-ı İskender adlı eserin ele aldığımız varaklar arası esas alındığında istisah tarihi ve müstensihi hakkında kesin bir bilgi ile karşılaşılmamıştır. Eser, adından da anlaşılacağı gibi, Büyük İskender'in hayatını, yaptığı savaşları, fetihlerini anlatan tarihten, rivâyetlerden ve destanlardan derlenerek hazırlanmış geniş bir manzum hikâyeyi konu edinmiştir. Giriş, Metin, Sözlük ve Tıpkıbasım olmak üzere çalışmanın metin bölümünde, esere ait olan 26a/50b varakları arasının transkripsiyonlu metni yer almaktadır. Sözlük bölümünde ise metnin söz varlığı ayrıntılı bir biçimde sıralanmış ve kelimeler, deyimler metinde geçtiği anlamıyla verilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda eserin, ele alınan kısmına ait Tıpkıbasımı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation is a prosaic sample of Iskendername and involves the translation and text dictionary of Menâkıb-ı İskender. When the between sheets of the work Menâkıb-ı İskender is taken as a basis, an accurate was copied of date and scribal of the work cannot be found. Hence the name, the subject of the work is a broad narrative consisting of the history, stories and epics on Alexander the Great's life, wars he engaged with, conquests. In the Introduction part of this study, comprising of four chapters such as Introduction, Text, Dictionary and Facsimile, the text with transcription of the between sheets 26a/50b took part. In the Dictionary part, the vocabulary of the text was listed in detail and the meanings of words and idioms in the text were given. At the end of the study, the Facsimile of the handled part of the work was given.