The relationship between use of social media and tourism destination preferences
Sosyal medya kullanımı ve tatil destinasyon tercihleri arasındaki ilişki
  1. Tez No: 574092
  2. Yazar: BURÇAK EKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YOLBULAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Kullanımı, Sosyal Medya Pazarlaması, Turizm, Turizm Pazarlaması, Tüketici Davranışları, Use of Social Media, Social Media Marketing, Tourism, Tourism Marketing, Consumer Behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Son yıllarda internet kullanımının gittikçe yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya kullanımı da oldukça artmıştır. İnsanlar sosyal medyayı birçok kanal aracılığı ile kullanır. Sosyal medya araçlarında yapılan teknolojik geliştirmeler bu kanalların kullanım oranını etkilemektedir. Günümüzde, birçok farklı bilgiyi içinde barındıran sosyal medya araçları sayesinde kullanıcılar çok çeşitli bilgiye kısa zamanda erişebilir durumdadır. Özellikle son zamanlarda sosyal medya ile ürün ve hizmet pazarlaması yapan işletmelerin sayısı oldukça artmıştır. Bu durum sektörler için rekabetçi bir ortam oluşturmaktadır. Turizm sektörü bu rekabetçi ortamlarından etkilenen sektörlerden biri haline gelmiştir. Kullanıcılar turizm ile ilgili ihtiyaç duydukları bilgileri edinmek ve bu bilgileri birbirleriyle paylaşabilmek için sosyal medya araçlarını kullanabilmektedir. Örneğin insanlar gitmeyi planladığı destinasyonlar hakkında çeşitli bilgiler edinmek için sosyal medya platformlarında paylaşılan deneyimlerden faydalanabilmektedir. Bu durum turizm şirketlerini önemli derecede etkilemektedir. Sosyal medya platformları aracılığı ile her türlü bilgiye kısa zamanda erişebildiği gibi bu platformlarda yapılan deneyim paylaşımları da insanların satın alma niyetlerini ve davranışlarını da etkilemektedir. Bu çalışmada, sosyal medya kullanımı ve tatil destinasyon tercihleri arasındaki ilişki Instagram platformu özelinde araştırılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmış olup, ankette Instagram kullanıcılarından demografik bilgileri, Instagram'dan bilgi edinme, faydalanma ve etkileşim süreçleri ile niyet ve satın alma davranışlarını araştırmak adına bazı ifadeleri cevaplandırmaları beklenmiştir. Araştırmanın analiz ve bulgular bölümünde geliştirilen model test edilerek, turizmde işlevsellik, etki, niyet ve satın alma arasında tüketici davranışları üzerinde anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu kanıtlanmıştır. Bu sonuca istinaden, Instagram'ın gezginlerin tatil tercihlerini etkileyen önemli bir sosyal medya aracı olduğu gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
With the increasing use of internet in recent years, the use of social media has been increased considerably as well. People can use social media through many channels. Technological improvements in social media tools affect the usage rate of these channels. Today, users can access a wide range of information in a short time thanks to social media tools that contain many different information. Especially recently, the number of enterprises engaged in marketing of products and services through social media has increased reasonably. This situation generates a competitive environment for the sectors. Tourism sector has become one of the sectors affected by these competitive environments. Users can use the social media tools to get the information they need about tourism and to share this information with each other. For example, people can take advantage of shared experiences on social media platforms to get information about the destinations they plan to go to. This situation affects tourism companies significantly. All kinds of information can be accessed through social media platforms in a short time and the sharing of experiences on these platforms also affect the purchasing intentions and behaviors of people. In this study, the relationship between use of social media and tourism destination preferences was investigated in the context of Instagram platform. The questionnaire was used as a data collection tool and Instagram users were expected to answer some statements in order to investigate demographic information, information retrieval, utilization and interaction stages, and intention and buying behavior. In the analysis and findings section of the research, the model developed was tested and it is proved that there are significant and positive relationship between functionality, effect, intention and buying through consumer behavior in tourism. Based on this result, Instagram is a vital social media tool that affects travelers' holiday destination preferences.