Iğdır Caferileri halk bilimi araştırması
Folklore researching over the Jaafaris in Igdir
- Tez No: 574107
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÇIBLAK COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Iğdır Caferileri, Iğdır, Caferilik, Şia, halk bilimi, Jafars in Igdır, Igdır, Jafaris, Shiism, folklore
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
“Iğdır Caferileri Halk Bilimi Araştırması”başlıklı bu tezde, Iğdır Caferilerinin inanç yapıları ve halk bilimi ürünleri ele alınıp incelenmiştir. Çalışma toplam on beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde amaç, kapsam ve sınırlar; çalışmada kullanılan materyal ve yöntemler, sahada karşılaşılan sorunlar ve çözümleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; Türkiye'deki Caferilik ve Iğdır Caferileri hakkında yapılan çalışmalar tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde; Iğdır'ın coğrafi, tarihi, beşerî, ekonomik ve sosyo-kültürel özellikleri hakkında bilgi ve izlenimler aktarılmış, Iğdır Caferilerinin yerleşim birimleri hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra ise Caferiliğin Anadolu'ya geliş safhaları hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde; Caferilik mezhebinin teşekkülü hakkında bilgiler verilmiş, İslam dünyasında meydana gelen ilk ayrılıklar üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde; Iğdır Caferilerinin inanç ve ibadet yapısı hakkında bilgi ve izlenimler paylaşılmıştır. Altıncı bölümde; Iğdır Caferilerinin törenleri detaylı bir biçimde değerlendirilmiştir. Yedinci bölümde; Iğdır Caferilerinin geçiş törenleri hakkında bilgi ve izlenimlere yer verilmiştir. Sekizinci bölümde; Iğdır Caferilerinin halk hekimliği, halk hukuku gibi halk bilgisi ürünleri incelenmiştir. Dokuzuncu bölümde; Iğdır Caferilerine ait inanç ve uygulamalar detaylı bir biçimde değerlendirilmiştir. Onuncu bölümde; Iğdır Caferilerinin halk mutfağı hakkında bilgiler verilmiştir. On birinci bölümde; Iğdır Caferilerinin kullandıkları adlar ve lakaplarla ilgili bilgiler verilmiştir. On ikinci bölümde; Iğdır Caferilerine ait el sanatları hakkında bilgi ve izlenimler aktarılmıştır. On üçüncü bölümde; Caferilerinin oyun, eğlence ve spor gelenekleri hakkında bilgi ve izlenimler aktarılmıştır. On dördüncü bölümde Iğdır Caferilerine ait halk edebiyatı ürünleri detaylı bir biçimde değerlendirilmiştir. Çalışmamızın on beşinci bölümünde ise yapılan çalışma ile ilgili sonuçlar ve öneriler aktarılmıştır. Danışman: Prof. Dr. Nilgün ÇIBLAK COŞKUN, Mersin Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, Mersin.
Özet (Çeviri)
In this study which is named“Folklore Researching Over The Jaafaris In Igdir”, the belief structures and folklore products of Jafars in Igdır have been examined. This study has been formed fifteen sections. Aim, limits and contens, the meterails used in the article, methods and lastly, the problems in area and theirssolutions were given in the first chapter of article. In second chapter, the knowledges which are about Igdır's geographical, historical, population, economical and socio-cultural characteristics are given. Then informations that are about population of Igdır sites and settlements are given. In third chapter of the study, studies on the Jafars in Igdır and Jafars who live in Turkey were described. How Jafar's religion emerged as part of a process are showed in the third chapter. In the next chapter, informations and impressions about the belief and worship structure of Igdır Jafars were shared and how they came to the Anatolia was explained. In the fifth and sixt chapters, the rites of Igdır Jafars and rites of passage in Igdır Jafars were analyzed. We investigated folklore products such as folk medicine and folk law in the seventh part. In the eighth part, believes and practices of Jafars who live in Igdır have been evaluated. In the next part, the knowledges about games, entertainment and sports traditions of Jafars in Igdır were given. The informations about the public kitchen in Jafars who live in Igdır were investigated in the tenth part. In eleventh and twelfth parts, the nickname folklore and traditional clothes of Jafars in Igdır are analyzed. The handicrafts that are made by Jafars in Igdır are examined in the thirteenth part. In the final chapter of the study, folklore products of Jafars in Igdır were analyzed.