Şia düşünce sisteminin sosyolojik incelemesi –Iğdır Caferileri örneği-
Sociological analysis of the Şia system of thought -Example of Iğdır Caferi-
- Tez No: 734092
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şia, Caferilik, kültür, Şia, Caferilik, culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada dolaylı gözlem ve katılımcı gözlem teknikleri kullanılarak Şia düşünce sistemleri sosyolojik olarak incelenmiş ve Iğdır'da yaşayan Şia mezhebine bağlı Caferilik ele alınmıştır. Araştırmamız dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde genel çerçeve ortaya konulmuş ve araştırmanın amacı, önemi belirtilmiştir. İkinci bölümde Şia mezhebinin oluşum süreci incelemiş ve Şia içindeki bölünmeler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Şia mezhebi için önemli bir yer tutan Kerbela olayı ve Muharrem Ayı etkinliklerine değinilmiştir. Son bölümde ise Iğdır'da yaşayan Caferilerin dini yaşayış biçimleri ve kültürleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Şia thought systems were examined sociologically using indirect observation and participatory observation techniques and Caferilik associated with the Şia sect living in Iğdır was discussed. Our research consists of four parts. In the first chapter, the general framework is laid out and the purpose and importance of the research is stated. In the second chapter, the formation process of the Şia sect was examined and the divisions within Şia were discussed. In the third chapter, the events of Kerbela and the month of Muharrem, which occupy an important place for the Şia sect, are mentioned. In the last chapter, the religious life forms and cultures of the Caferilik living in Iğdır are discussed.