Urartu sanatında mobilya
Furniture in Urartu art
- Tez No: 574109
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİMET PINAR ÖZGÜNER GÜLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Urartu, Assur, Frig, Mobilya, Urartu, Assyria, Phrygia, Furniture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
"Urartu Sanatında Mobilya'' adlı çalışmada, Anadolu'nun Demir Çağı siyasal yapılanması içerisinde önemli bir yere sahip olan Urartu Uygarlığı'nda mobilya üretimi değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; genel anlamda Urartu Uygarlığının sanat anlayışı ve bu sanat anlayışı içerisinde özellikle mobilya sanatının incelenmesi olacaktır. Yapılan çalışma sırasında özellikle çevre kültürlerin; Assur, Mezopotamya, Frig sanat anlayışı çıkış noktası olarak alınmış ve buna bağlı olarak Urartu Uygarlığının özgün sanat anlayışı açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan literatür taraması esnasında Urartu sanatında mobilya başlığının tek başına çalışılmadığı, bu nedenle Urartu mobilya sanatı konusuna daha çok çevre kültürlerin mobilya sanat anlayışının yer aldığı çalışmalar içerisinde bir alt başlık olarak değinildiği görülmüştür. Bu noktadan hareketle Urartu mobilya sanatı tez çalışması içerisinde tek başına ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study titled 'Furniture in Urartian Art', furniture production in Urartu civilization, which has an important place in the Iron Age political structure of Anatolia, has been examined. This study focus on the understanding of Urartu civilization and its art through examination of the Urartian furniture.Fort he purposes of this study, art of theAssyrian, Mesopotamia, Phrygian civilizations weretaken as a starting point and provided the basis for understanding Urartian art literature review, demonstrated that the furniture in Urartian art was not studied as a stand-alone subject, but rather it was referred as a sub-section within the studies that included the understanding of furniture art in surrounding civilizations. From this reason, Urartu furniture art was examined in the thesis study as a stand-alone subject.