Slow food'a ilişkin turist motivasyonlarının tekrar ziyaret etme niyetine etkisi: Germiyan Köyü örneği
The effect of tourist motivations related to slow food on revisit intention: A case of Germian Village
  1. Tez No: 574110
  2. Yazar: NESRİN ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Turizm, İşletme, Nutrition and Dietetics, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Slow Food, Cittaslow, Yemek Motivasyonu, Tekrar Ziyaret Etme Niyeti, Slow Food, Cittaslow, Food Motivation, Intention of Revisit
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Türkçe'ye yavaş yeme hareketi olarak çevrilebilecek 'Slow Food' akımı 1986 yılında İtalya'da fast food akımına bir tepki olarak Carlo Petrini tarafından başlatılmıştır. İyi, temiz ve adil gıdaları savunan bu akım zamanla çevreci, ekolojik, sağlık ve insan sömürüsü gibi temel konuları kapsayacak şekilde uluslararası anlamda birçok destekçiyi etrafında toplayı başarmıştır. Dünyada 150 ülkede 80,000 kadar üyesi bulunan Slow Food akımı Türkiye'de de büyük ilgiyle karşılanmıştır. Slow Food akımının bir devamı olarak nitelendirilebilecek Cittaslow akımı da Slow Food felsefesinin şehirlere tezahürü durumundadır. Slow Food kriterlerinin yerine getirilmesi sonucu ilan edilen ilk Slow food köyü ünvanı İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan köyüne verilmiştir. Slow Food felsefesinin bütün yönleriyle hayata geçirildiği bu köyü ziyaret edenlerin sayısı günden güne gittikçe artmaktadır. Bu çalışmada, Slow Food akımının bu bölgeyi ziyaret eden insanların tüketim motivasyonları ve tekrar ziyaret etme niyetlerine olan etkileri incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda Slow Food akımı motivasyonlarının tekrar ziyaret etme niyetine etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların değerlendirme alt boyutları cinsiyet medeni hal ve yaşlara göre istatiksel olarak benzer düzeylerde olduğu, katılımcıların uyruk, eğitim ve gelir düzeyine göre istatiksel olarak farklılığın olduğu ve alt boyutların kendi aralarında, istatiksel olarak anlamlı ve pozitif ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The 'Slow Food' movement, which can be translated as a slow eating movement in Turkish, was initiated by Carlo Petrini in 1986 as a reaction to the fast food movement in Italy. This trend, which advocates good, clean and fair, has gathered around the world in a number of supporters, including environmental issues, ecological, health and human exploitation. with up to 80,000 members in 150 countries of the world Slow Food movement in Turkey was met with great interest too. The Cittaslow movement, which can be described as a continuation of the Slow Food movement, is also a manifestation of the cities of the Slow Food philosophy As a result of the fulfillment of Slow Food criteria, the first Slow Food Village title was given to the Germiyan village of Çeşme, İzmir. The number of visitors to this village, where all aspects of the Slow Food philosophy have been applied, is increasing day by day. In this study, the effects of the Slow Food movement on customer satisfaction and repeat intentions of visitors to this region were examined. As a result of the study, it was determined that the effect of Slow Food flow on revisit intention was statistically significant. It was found that the evaluation sub-dimensions of the participants were statistically similar in terms of gender marital status and age, there was a statistically significant difference according to the nationality, education and income level of the participants, and the sub-dimensions were statistically significant and positively related among themselves.