Yabancı dil öğretiminin bireysel maliyeti ve doğurdugu fırsatlar: Bir saha araştırması üzerine probit modeli
The individual cost of language teaching and opportunities: A probit model on the field research
  1. Tez No: 574124
  2. Yazar: SULTAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Economics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: YDS, YÖKDİL, Dil Öğretimi Başarı İhtimaliyeti, Probit Model, YDS, YOKDIL, The Success Probability of Language Learning, Probit Models
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma ülkemizde yabancı dil eğitimi almak isteyen öğrenciler ve / veya her uzmanlık alanı için önemli ölçüde dil bilme yeterliliği ile ilgili belgeye sahip olmak isteyen, merkezi sistem (ÖSYM) adaylarının, formel eğitim ve öğretim dönemlerinde yeterli yabancı dil düzeyine ulaşamamalarının nedenini, özel kurumlardan (özel öğretim kursları) destek eğitimi alan anketörlerin algıları çerçevesinde, başarı olasılıklarını incelemektedir. Bu çalışmanın temel amacı, yabancı dil öğreniminde katlanılan zaman ve ekonomik maliyetler veri iken; dil öğrenmek isteyenlerin ekonomik değer yaratma yarışına katılma ve/veya kurumsal temsil gücünü artırmaya yönelik çabaları anlamlı kılacak bir başarı olasılıklarını analiz etmektir. Çalışmanın örneklemine esas oluşturan veri tabanına, İzmir özelinde Özel Konak Yabancı Dil Kursu yetkilileriyle temas kurularak erişilmiş; 2010-2017 dönemi içinde aktif eğitim almış kursiyerlere anket uygulaması yapılmış ve birincil veriler elde edilmiştir. Çalışma, binary modelleme niteliğinde olup, Probit modelin tahmincilerinden yararlanılmıştır. Çalışmada“temel eğitimde müfredat yetersizliği, öğrencinin ilk ve orta öğrenim düzeyinde kabiliyet ve yeteneğinin referans alınmaması, öğrenme yaşına yönelik zamanlama hatası, uzmanlıkta yeterliliği sağlayacak dil öğretmeninin olmaması, Türkiye özelinde yabancı dil başarısını azaltır”hipotezi, model bulguları çerçevesinde kabul edilmiştir. Kısaca erişilen analitik bulgular çerçevesinde, politika yapıcılarına yönelik öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is investigating the causes behind the inability of the student, who are willing to get foreign language education, and/or of the central system (ÖSYM) candidates, who want to obtain certification for significant knowledge of foreign language, to reach sufficient foreign language level during the formal education period and their probability of success according to the perceptions of the interviewees receiving supplemental education from private education organizations (private education courses). Main goal of this study is to analyze the probability of success that is going to maket he efforts of those wanting to learn foreign language meaningful, which are oriented at increasing the powerto participate in therace to generate economic value and/or the organizational representation, given the time and economic cost under taken as the data. For the database of the study, the authories of the Özel Konak Yabancı Dil Kursu were contacted within İzmir, the course-takers during the 2010-2017 period who received active education were given the interview, and tihe priimary data was obtained. The study is a binary modelling type, and estimators of the Peobit model were utilized. Through the study, the following hypothesis was accepted base on the findings of the model: "In context of Turkey, insufficiency of the curriculum in the basic eduction not taking the talent and skills of the student as reference during elemantary and secondary education level, timing error in terms of the lerarning age, lack of the teachers who are going to feature sufficiency in expertise decrase the success in foreign language''. According to the analytical findings, recommendations for the policy makers were developed.