Sağlık iletişiminde sosyal medyanın yeri: Kocaeli ilindeki sağlık kurumlarının sosyal medya kullanımlarının incelenmesi
The role of social media in health communication: Investigation of social media usage of health institutions in Kocaeli
- Tez No: 574144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYBİKE ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Relations, Health Care Management, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Sağlık İletişimi, Sosyal Medya, Kocaeli, Communication, Health Communication, Social Media, Kocaeli
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Teknolojide yaşanan gelişmelerin birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da önemli etkileri olmuştur. Bu noktada bu gelişmeler hem hastaların hem de sağlık uzmanlarının medikal bilgilere daha kolay ve hızlı şekilde ulaşabilmelerine olanak sağlamıştır. Bugün toplumda en çok kullanılan iletişim araçlarından biri olan sosyal medya ise hem bireyler arası hem de kitle iletişimine olanak sağlayan yapısıyla sağlık alanındaki bireyler ve kurumlar tarafından kullanılan etkili iletişim araçlarından biridir. Bu çalışma sosyal medyanın sağlık iletişimindeki yerine Kocaeli ilinde faaliyet gösteren sağlık kurumları örneğiyle ele almaktadır. Nitel analiz yöntemlerinin kullanıldığı bu çalışmada Kocaeli ilinde faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşlarının sağlık iletişimi kapsamında sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar ve hastanelerin sosyal medya yöneticileri yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilen veriler incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Technological advances have had important effects on health as well as in many areas. At this stage, these developments have made it easier for patients and healthcare professionals to access medical information. Social media, one of the most widely used communication tools in society, is one of the most effective communication tools used by individuals and institutions in the field of health, with its structure that allows communication both interindividual and mass. This study deals with health institutions operating in Kocaeli instead of social media in health communication. In this study where qualitative analysis methods are used, the data obtained from the social media accounts of the public and private health institutions operating in Kocaeli within the scope of health communication and the social media managers of the hospitals are analyzed with semi-structured interview technique.