İşkolik çalışanlar ile işkolik olmayan çalışanların ego durumları ve çocukluk kararları açısından incelenmesi
Examination with regard to ego states and childhood decisions of workaholics and non-workaholics
- Tez No: 574178
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Transactional Analysis, ego states, childhood decisions, workaholism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma ile işkoliklerin ego durumları ve çocukluk dönemi kararlarının, işkolik olmayan bireylerin ego durumları ve çocukluk dönemi kararları ile farklılaşıp farklılaşmadığının saptanması amaçlanmıştır. Transaksiyonel Analiz Kuramı'nın temel taşlarından olan“Ego Durumları”kişiliğin yapısını oluşturmaktadır. Ego durumları; bireyin, belli durumda ya da belli bir zamanda ortaya çıkardığı birbiriyle tutarlı duygu, düşünce, davranış dizelerini oluşturur ve bireyin başkalarıyla ya da genel olarak çevresiyle olan ilişkilerinde ortaya çıkar. Aynı zamanda Transaksiyonel Analiz Kuramı çocukluk döneminin, özellikle de anne ve babayla olan ilişkilerinin, kişinin hayatının şekillenmesinde oldukça etkili olduğu ve yaşanmakta olan hayatın ana hatlarının daha çocukken çizildiği görüşünü savunmaktadır. Bu sebeple çocukluk yaşantısında alınan“Çocukluk Dönemi Kararları”da yetişkinlik hayatında oldukça önem taşımaktadır. Çalışmamız, işkolikliğin tanımlanabilmesi, tanınabilmesi ve kişilik özellikleri çerçevesinde yorumlanabilmesi adına önemli bilimsel katkılar sağlamayı hedeflemiştir. İşkoliklik ve kişilik özellikleri ile işkolikliğin psikolojik etkileri, sonuçları hakkında çalışmaların sayısı çok azdır; işkolikliği ego durumu ve çocukluk dönemi kararları açısından inceleyen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu sebeple çalışmamızın alana yeni bilgiler sağlaması amaçlanmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılmış ve işkolikliği, ego durumlarını, çocukluk dönemi kararlarını ölçmede geçerliliği güvenirliği sağlanmış; İşkoliklik Ölçeği (DUWAS-TR), Ego Durumları Ölçeği (EGDÖ), Çocukluk Dönemi Kararları Ölçeği (ÇODKÖ) kullanılmıştır. Demografik bilgiler sosyo-demografik veri formu ve anketi aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma kapsamında İzmir ilinde üretim, perakende ve eğitim alanında faaliyet gösteren özel ve devlet kurumlarında aktif çalışan 18 yaş ve üstü 200 kişiye ulaşılmış, 128 kişiden dönüş alınmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre işkolik ile işkolik olmayan çalışanların ego durumları ve çocukluk dönemi kararları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırmada ego durumları ile ilgili bulgular; işkoliklerin işkolik olmayanlara göre“Bakım Veren Ebeveyn”,“Yetişkin”ve“Uyumlu Çocuk”ego durumlarını daha fazla kullandıkları,“İsyankâr Çocuk”ego durumlarını daha az kullandıkları yönündedir. Çocukluk kararlarını ölçen 18 alt ölçeğin 9'unda işkolikler işkolik olmayanlardan anlamlı düzeyde daha yüksek puanlar elde etmişlerdir. İşkolikler özellikle“Kendin Olma”,“Büyüme - Uyumlu”,“Çocuk Olma”,“Düşünme”,“Sağlıklı Olma”,“Memnun Et”,“Mükemmel Ol”,“Çok Çabala”ve“Acele Et”alt ölçeklerinde işkolik olmayanlardan dikkat çekici şekilde farklılaşmıştır. Araştırmada, işkoliklerin işkolik olmayanlara oranla daha fazla iş ile geçirdikleri zamanı ciddi problem olarak gördükleri, başarılı olmak için kişisel istek duydukları, çalışma hayatı nedeniyle anne-babalarını, çocuklarını, arkadaşlarını, kişisel ilişkilerini ihmal ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. İşkoliklerin işkolik olmayanlara göre daha fazla iş detaylarına karşı mükemmeliyetçi, herhangi bir nedenden dolayı işten uzaklaştıklarında endişeli, iş ile ilgili ortamlardayken hayatından memnun, mutlu ve güvende kişiler olduğu araştırmadan elde edilen diğer bulgulardır. Anahtar Kelimeler; Transaksiyonel Analiz; ego durumları; çocukluk dönemi kararları, işkoliklik
Özet (Çeviri)
This study aims to ascertain as to whether or not ego states and childhood decisions of workaholics and non-workaholics differentiate.“Ego states”, which is one of the fundamentals of the Transactional Analysis Theory, composes the structure of personality. Ego states constitutes the series of emotions, thoughts and attitude of an individual which are consistent with each other and which appear at a certain situation or at a certain time and comes up with the relationships of an individual with others or his environment, in general. Meanwhile, the Transactional Analysis Theory argues that the childhood period, especially the relationships with the mother and father, is significantly effective in the establishment of an individual's life. The same theory also asserts that the main lines of an existing life are drawn in childhood. Therefore,“the Childhood Decisions”that are taken during the childhood period have great importance on the adulthood. Our study targets to provide important scientific contributions to the definition and recognition of workaholism as well as the interpretation of the same from the aspect of personality characteristics. There are few studies on workaholism and personality characteristics as well as physiological effects and consequences of workaholism. There is no study which examines workaholism with regard to ego states and childhood decisions. Therefore, the purpose of our study is to provide new information to the field. In our study, quantitative research methods have been considered and the following scales, the validity and reliability of which are ensured, have been applied: Workaholism Scale (known as Duwas-TR), Ego States Scale (known as EGDÖ), Childhood Decisions Scale (known as ÇODKÖ). Demographical information has been collected by way of social-demographic data form and survey. For the purposes of this study, 200 people, all 18+ and actively working in private or state companies in Izmir that are engaged with manufacturing, retail and education, have been reached and 128 of them have reverted. According to research findings, there is a meaningful difference between the ego states and childhood decisions of workaholics and non-workaholics. The research as to ego states presents that workaholics, when compared to non-workaholics, applies more to the ego states that are known as“Nurturing Parent”,“Adult”and“Adapted Child”whereas applies less the ego states knowns as“Rebellious Child”. Workaholics got considerably higher scores than non-workaholics at 8 sub-scales out of 18, which measure the childhood decisions. Workaholics became remarkably distinguished from non-workaholics when the following sub-scales are considered:“Don't Be You”,“Don't Grow Up-Adapted”,“Don't Be a Child”,“Don't Think”,“Don't Be Healthy!-Don't Be Sane”,“Please Others”,“Be Perfect”,“Try Hard”and“Hurry Up”. In our study, it is concluded that workaholics, when compared to non-workaholics, consider the time engaged with work as a serious problem, have a personal desire to be successful and do not show sufficient care to their parents, children, friends or personal relations due to their work life. Other findings of the study can be noted that workaholics, when compared to non-workaholics, are more perfectionist to the details of the work, more worried when they stay away from the work but more pleasant, happy and safe when they are in their work places.