The role of United Nations Security Council on the solution of international problems after the post-Cold War period and reform debates in the United Nations
Soğuk Savaş sonrası dönemde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin uluslararası sorunların çözümündeki rolü ve Birleşmiş Milletler'de reform tartışmaları
- Tez No: 574177
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT ŞÖHRET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş Sonrası, Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi, Veto, Reform Önerileri, Reform Talepleri, Post-Cold War, United Nations, Security Council, Veto, Reform Proposals, Reform Demands
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üzerine geçmişten günümüze bir yolculuk yaptıran bu çalışma, Dünya'nın şahit olduğu iki büyük vahşet saçan savaşlar sonrasında, savaşa galip gelen Ülke'lerden başta ABD ve İngiltere olmak üzere, gelecekte yıkımlarla dolu üçüncü bir dünya savaşına maruz kalınmaması için, Uluslararası alanda, ulusların barış ve güvenliğinin sağlanması ve korunması adına Birleşmiş Milletler adının verildiği örgütü kurmuşlardır. Birleşmiş Milletler'in altı ana organından olan fakat kararlarının bağlayıcılığı noktasında tek ayrıcalıklı konuma sahip olan Güvenlik Konseyi daimi üyeleri: ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya Ülke'lerinden oluşmaktadır. Bu çalışma Birleşmiş Milletler örgütü'nün yapısı, işleyişi ve işlevselliği hakkında bilgi verirken, aynı zamanda Soğuk Savaş dönemi sonrası, 2000'li yıllardan itibaren günümüze kadar, Güvenlik Konseyi'nin güvenliğin sağlanmasına yönelik sahip olduğu karar verme ve veto yetkisinden kaynaklı başarılı ve başarısız olunan durumları ortaya koyarak, kilit noktalar belirtilmeye çalışılmıştır. Daimi üyelerin en çok silah üretimi yapan Ülke'ler arasında yer alması, uluslararası çerçevede Birleşmiş Milletler'e olan güveni sorgulatmaya başlamıştır. Güvenlik Konseyi üyelerinin özellikle veto kullanımının neden olduğu başarısızlıkları ile uluslararası alanda prestij kaybederken, bazı kişi ve kurumların reform için öneri ve talepleriyle karşı karşıya kalmıştır. Her ne kadar Birleşmiş Milletler örgütü bu reformları gerçekleştirmek istese de, Güvenlik Konseyi üyeleri kendi çıkarları doğrultusunda birçok reform talebini reddetmektedir. Akademik olarak incelenen bu çalışma, neden bugün hala Güvenlik Konseyi'nin uluslararası alanda yaşanan problemlerin merkezi olarak görüldüğünü ve problemlerin aşılabilmesi için önerilen reform talepleri doğrultusunda, Güvenlik Konseyi'nin nasıl bir yol izlediğini değerlendirmeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
This study allows us to make a journey to the United Nations Security Council from the past to the present. After two great brutal battles witnessed by the Earth, mainly in USA and UK who are from war-winning countries established the International Power Organization which is named as the United Nationsin order to ensure peace and security to avoid a third world war full of destruction in the future. The Security Council which is one of the six main organs of the United Nations and has the only privileged position in terms of the binding of its decisions consists of the United States, England, France, China and Russia which are permanent members. This study provides information on the structure, functioning and functionality of the United Nations. Also after the Cold War period, from the 2000s to the present day, the study tried to identify the key points by revealing the successful and unsuccessful situations of the Security Council due to its decision-making and veto power to ensure security. The fact that the permanent members are among the countries producing the most arms has started to question the confidence of the United Nations in the international framework. Also, the Security Council lost prestige due to the failures of members of the Security Council, particularly the use of veto in the international area. The Security Council confronted of suggestions and demands from some individuals and institutions for reform. Although, the United Nations wants to carry out these reforms, The Security Council members reject many reform requests in their own interests. Also, this academically examined study has attempted to assess why the Security Council is still seen as the center of international problems today and how the Security Council is pursuing the reform demands proposed to overcome these problems.