İşkoliklik ve tükenmişlik arasındaki ilişkiyi ölçmeye yönelik bir araştırma
Research for measuring relationship between workaholic and exhaustion
  1. Tez No: 313219
  2. Yazar: EMEL BASHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. DERYA ERGUN ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşkoliklik, İşten Zevk Alma, İşe Güdülenme, Tükenmişlik, Duygusal Tükenmişlik, Duyarsızlaşma, Kişisel Başarıda Azalma Hissi, Workaholic, Gusto form work, Motivation to work, Exhaustion, Emotional exhaustion, Desensitization, Reducing Sensation on Personel success
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmada, işkoliklik ve tükenmişlik konuları araştırılmış ve birbirleriyle olan ilişkisini belirlemek amacıyla bir uygulama yapılmıştır. Çalışmada, işkoliklik ve tükenmişliğin alt boyutları arasındaki ilişki incelenirken, bu alt boyutların demografik değişkenlere göre anlamlı bir fark oluşturup oluşturmadığı da ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini, Bursa ilinde otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektöründe çalışan 3465 idari personel; örneklemi ise bunların arasından araştırmaya gönüllü olarak katılan 348 idari personel oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama yöntemi olarak, katılımcıların işkoliklik düzeylerini belirmek amacıyla, Spence ve Robbins (1992) tarafından geliştirilen İşkoliklik Envanteri'nin (Work-Batt) Kart (2005) tarafından dilimize uyarlanarak geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılan Türkçe Formu kullanılmıştır. Katılımcıların tükenmişlik düzeylerini tespit etmek için ?Maslach Tükenmişlik Ölçeği? ve son olarak da demografik özelliklerin tespit edilmesi için araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler frekans analizleri, güvenilirlilik testi, t testi, ANOVA testi, korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmada işkoliklik ile tükenmişlik arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğuna dair yedi adet hipotez öne sürülmüş ve hipotezlerin tamamı kabul edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, işkoliklik düzeyi yükseldikçe tükenmişlik düzeyi de anlamlı bir şekilde pozitif yönde yükselmektedir. Bununla birlikte işkolikliğin boyutlarının tükenmişlik boyutları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, workaholic and exhaustion subjects are researched and a practiceis done to determine relationship with each other. In the study, while relationship, which is between workaholic and exhaustion?s sub-dimensions, is examined, whether this sub-dimension?s creating meaningful differences according to demographic variables or not is tried to reveal. 3465 governmental personel, who works on automotive and automotive supply industry in Bursa city, forms thet target population of the study; 348 governmental personel, who attends voluntarily among these, forms the sample.As method of data collection in the research, to determine level of workaholic of participant, developed by Spence and Robbins (1992)Workaholic inventory?s Turkish form which is tested it?s validity and reliability by (Work-Batt) Kart (2005) by adapting to our language. To determine level of exhaustion of participant ?Maslach Exhaustion Scale? and lastly ? Personel Information Form?, which is prepared to set demographic feature by researcher, is used.Datum that is obtained from research is reviewed with frequency analysis, reliability tests, t- test, ANOVA test, correlation and regression analysis. In the study, 7 pieces hypostesis are propounded about to have positive and meaningful relationship between workaholic and axhaustion and all of hypostesis are accepted. According to research result, if workaholic level rises, exhaustion level rise in a meaningful positive way. In the meantime, workaholic dimensions? having meaningful effects on exhaustion dimension is to be seen.