CeO2 nanoparçacıkları ve nafyon ile modifiye edilmiş camsı karbon elektrot kullanarak malahit yeşilinin elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi
The electrochemical investigation behaviours of malachite green using CeO2 nanoparticles and nafion modified glassy carbon electrodes
- Tez No: 574322
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER YAZICIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: CeO2 nanopartikül, Malahit Yeşili, Camsı karbon elektrot, Modifiye elektrot, CeO2 nanoparticles, Glassy carbon electrode, Malachite Green, Modified electrodes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tez çalışmasında dönüşümlü voltametri tekniği ile CeO2 nanopartikül ve nafyon ile modifiye edilmiş camsı karbon elektrot (GCE) kullanılarak Malahit Yeşili'nin elektrokimyasal davranışı incelenmiştir. Çalışmada sulu ortam için fosfat tampon çözeltisi NaH2PO4.H2O ve Na2HPO4 tuzlarıyla hazırlanmıştır. Çalışmalar pH=3,0 tampon çözeltisi ortamında gerçekleştirilmiş ve asitliği sağlamak için H3PO4 kullanılmıştır. Çalışmaya ait optimum şartlar Ag/Ag+ referans elektroduna karşı, 10 döngü olacak şekilde 100 mV/s tarama hızında ve 0,3/+1,1 V potansiyel aralığında belirlenmiştir. Modifiye edilen GCE yüzeyinin özellikleri dönüşümlü voltametri, kare dalga voltametri, differansiyel puls voltametri, elektrokimyasal impedans spektroskopisi ve kronoamperometri teknikleriyle incelenmiştir. Elde edilen veriler yalın GCE yüzeyi ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the electrochemical behaviors of Malachite Green were investigated by using cyclic voltammetry technique and glassy carbon electrode (GCE) modified with CeO2 nanoparticle and nafion. The phosphate buffer solution fort he aqueous medium was prepared with the NaH2PO4.H2O and Na2HPO4 salts. Studies were carried out in pH=3,0 environment using H3PO4 to provide acidity. The optimum conditions of operation were 0.3/+1.1 V potential range, 100 mV/s scan rate and 10 cycles for Ag/Ag+ referance electrode. The characteristics of the GCE surface treated in these conditions are cyclic voltammetry, square wave voltammetry, differantial pulse voltammetry, electrochemical impedanse and chronoamperometry techniques, and the data were compared with a simple GCE surface.