Bazı yeşil alan bitkilerinin samsun ekolojik koşullarına uyumu ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
The determination of adaptation and quality characteristics of some grassland plants in ecological conditions of Samsun
  1. Tez No: 574325
  2. Yazar: SEDAT ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çim bitkileri, Lolium perenne L, Festuca sp, Poa sp, Agrostis sp, Turfgrass, Lolium perenne L. Festuca sp. Poa sp. Agrostis sp
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans BAZI YEŞİL ALAN BİTKİLERİNİN SAMSUN EKOLOJİK KOŞULLARINA UYUMU VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Sedat ARSLAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Zeki ACAR Bu araştırma, bazı serin mevsim çim tür ve çeşitlerinin uyumu, çim kaliteleri ve sürdürülebilirliklerinin belirlenmesi amacıyla, 2010-2012 yıllarında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında Eksik Bloklar Deneme Deseninde (Confounding) yürütülmüştür. Araştırmada, 5 adet Festuca arundinacea Schreb., 6 adet Lolium perenne L., 5 adet Festuca rubra L. subsp. commutata, 6 adet Festuca rubra L. subsp. rubra, 5 adet Festuca ovina L., 7 adet Poa pratensis L., 2 adet Poa trivialis L., 1 adet Agrostis stolonifera L., 1 adet Agrostis capillaris L, 1 adet Agrostis tenuis Sibth., 1 adet Festuca trichophyla L. olmak üzere 40 adet yeşil alan çim bitkisi tür/çeşidi kullanılmıştır. En hızlı çıkış Lolium perenne L., en yavaş çıkış ise Poa pratensis L. çeşitlerinde görülmüştür. Bu durumun kaplama hızında da benzer olduğu saptanmıştır. En kaba yapılı tür Festuca arundinacea Schreb.'dir. Tüm türlerde mevsimlere göre çok belirgin renk değişimleri görülmüştür. Diğer türlerle karşılaştırıldığında, Festuca rubra L. ve Festuca ovina L. türlerinde mevsimlere göre renk değişiminin daha sınırlı düzeyde kaldığı belirlenmiştir. Poa pratensis L. çeşitlerinde en koyu yaprak rengi kış aylarında gözlenmiştir. Agrostis sp. türlerinde ise en koyu yaprak rengi yaz döneminde tespit edilmiştir. Poa pratensis L. ve Poa trivialis L. çeşitlerinin orta, diğer türlerin ise sık ve çok sık kardeşlendikleri saptanmıştır. Genel görünüm bakımından salkımotu türleri kötü diğerleri ise iyi ve çok iyi görünmektedir. Yöremizde salkım otu dışında kalan türlerin yabancı otlara karşı rekabet güçlerinin çok iyi olduğunu ve bu çim türlerinin yabancı otların gelişmesine izin vermedikleri belirlenmiştir. Birçok özellik bakımından iyi olan çok yıllık çim ve kamışsı yumak çeşitlerinde yeşil ve kuru kütle veriminin düşük olduğu tespit edilmiştir. Karadeniz Bölgesi yabancı ot durumu dikkate alındığında, hızlı çimlenerek çıkış yapan ve alanın hızla bitki ile kaplanması için oluşturulacak karışımlara belirli oranlarda Lolium perenne L. ve Festuca arundinacea Schreb. çeşitlerinin katılmasının uygun olacağı belirlenmiştir. Haziran 2019, 90 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis THE DETERMİNATİON OF ADAPTATİON AND QUALİTY CHARACTERİSTİCS OF SOME GRASSLAND PLANTS IN ECOLOGİCAL CONDİTİONS OF SAMSUN Sedat ARSLAN Ondokuz Mayis University Graduate School of Sciences Field Crops Deartment Supervisor: Prof. Dr. Zeki ACAR This expriment has been conducted on experiment area of Ondokuz Mayıs University, Faculty of Agriculture via incomplete block design (Confounding) experimental design between 2010-2012 in order to define adaptation of some kind of grass. In the scope of the research 40 green field grass consisting of 5 Festuca arundinacea Schreb.,6 Lolium perenne L, 5 Festuca rubra L. subsp. commutata,6 Festuca rubra L. subsp. rubra, 5 Festuca ovina L., 7 Poa pratensis L., 2 Poa trivialis L., 1 Agrostis stolonifera L., 1 Agrostis capillaris L, 1 Agrostis tenuis Sibth., 1 Festuca trichophyla L. have been studied. It has been confirmed that Lolium perenne L. pullulated first and Poa pratensis L. last. It has also been determined that the same trend is similar for propagation speed. The most coarse-textured kind is Festuca arundinacea Schreb. for all types significant colour changes has been observed according to season during the experiment. When compared to other types, seasonal colour changes on Festuca rubra L. and Festuca ovina L.types are limited. The darker leaf colour for Poa pratensis L. has been observed in winter. The darker leaf colour for Agrostis sp. has been observed in summer. While Tillering speed level for Poa pratensis L. and Poa trivialis is medium, for other types the speed is often or very often. In terms of general view, Poa pratentis seems lifeless, other types seem lively and very lively. It has also been determined that competitive capacity toward weed of types other than Poa pratentis is strong and these types do not allow growth of weed. Green and dry mass yield for perennial grass and Festuca arundinacea Schreb., which are known well in terms of many features,is low. In consideration of weed degree in Blacksea Region,it has also been determined that Lolium perenne L. and Festuca arundinacea Schreb. should be added with particular proportions into mixtures with intend to get high propagation . June 2019, 90 pages