Çağdaş fotoğraf ve otobiyografik bellek
Contemporary photography and autobiographical memory
- Tez No: 574411
- Danışmanlar: PROF. DR. SİMBER RANA ESKİER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Otobiyografik bellek, bireysel temsil, Jacques Henri Lartigue, foto-biyografik bellek, vernaküler fotoğraf, Autobiographical memory, individual representation, Jacques Henri Lartigue, photo-biographical memory, vernacular photography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
İnsan, İlk Çağ'dan bu yana çevresinde oluşan olayların görsel ve işitsel etkileriyle yüzyüzedir; bu tanıklıklar ve yaşanmışlıklar, anı olarak ve anlamsallığının izinde onun hafızasında yer etmiştir. Dolayısıyla söz konusu deneyim, insanın otobiyografik belleğini oluşturmuştur. Bu insan, yaşanmışlıkları, deneyim ve tanıklıklarını ilk önce eline fırçasını ve kalemini alarak betimlemiştir. Ardından fotoğraf gelir. Yitip giden çağlar boyunca, anlamlı bir geçmişe sahip olmak isteyen insan, artık yazmakta, resmetmekte ya da fotoğraf çekmektedir. Söz konusu çaba onun kesintisiz bir izlek oluşturması ve ardından belleğinin dökümlerini yapması için bir fırsat ve olanaktır. İnsan, bireysel temsillerini, imzasını attığı birbirinden nitelikli yapıtlarla ölümsüzleştirmiştir. Bu eylem onun yaşadığının en büyük ispatıdır. Ardından gelen kuşaklar bunları okur ve izler. Bu bağlamda, otobiyografik bellekler, katman katman tortul tabakalar olarak üst üste binerek bugünlere ulaşır; böylece kültürel ve toplumsal bellek inşasının temelleri atılır.“Çağdaş Fotoğraf ve Otobiyografik Bellek”başlıklı bu yüksek lisans tez çalışması, yukarıda ifade edilen bellek katmanlarını tanımlamak üzerine kurulmuştur. Tarihsel bir dizge çerçevesinde, edebiyat, görsel sanatlar ve fotoğrafla kendi bireysel temsillerini ortaya koyan sanatçıların ve örnek olarak seçilen çalışmalarının, otobiyografik bellek inşası ve oluşumundaki etkilerine açıklık getirilmesi amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasıyla“bireysel temsil”olgusunu, imza attıkları birbirinden nitelikli yapıtlarla taçlandırmış hem otobiyografik hem de kültürel belleklerimizde yerini almış isimler ve yapıtları incelenmiş ve bu örneklerle otobiyografik bellek inşasında görsel sanatların etkisi irdelenmiştir. Yanı sıra, tez kapsamında, edebiyat, görsel sanatlar, fotoğraflar ve videolardan oluşan,“Core Memory: Şimdi, Geçmiş Gelecek”başlıklı bir performans çalışması geliştirilmiş ve otobiyografik belleklerimizin inşasında fotoğrafın gücü metinlerarası bir bağlamla yeniden sorgulamaya açılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human beings are faced with the visual and auditory effects of the events that have occurred around them since the First Age. These testimonies, experiences, memories and memory in the footsteps of the place. Therefore, these experiences and testimonies constitute the autobiographical memory of man. This person first described his experiences, experiences and testimonies by taking his brush and pen in his hand. Then comes the photo. Throughout the vanishing ages, a person who wants to have a meaningful past is now writing, painting or taking photographs. The effort is an opportunity and opportunity for him to establish a continuous course and then to dump his memory. People have immortalized their individual representations with the quality of their works. This action is the greatest proof of his experience. Subsequent generations read and follow them. In this context, autobiographical memories reach these days by overlapping them as layer-by-layer sedimentary layers; lay the foundations of cultural and social memory construction. This master's thesis, titled“Contemporary Photography and Autobiographical Memory”, is based on defining the above mentioned layers of memory. Within the framework of a historical system, it is aimed to clarify the effects of autobiographical memory on the construction and formation of autobiographical memory by the artists who represent their own representations of literature, visual arts and photography and their selected works. In this thesis, the names and their works that have been crowned with the works of autonomy and cultural memories that have been crowned with the works of“individual representation”have been examined and the effect of visual arts on the construction of autobiographical memory has been examined. In addition, within the scope of the thesis, a performance study titled“Core Memory”consisting of literature, visual arts, photographs and videos has been developed and the power of photography has been re-questioned in an intertextual context in the construction of our autobiographical memories.