Cydia splendana popülasyonunun feromon tuzaklarla izlenmesi
Cydia splendana Hb. (Lepidoptera: Tortricidae) population monitoring with pheromone traps
  1. Tez No: 574489
  2. Yazar: MEHMET ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kestane, Cydia Splendana, Feromon Tuzak, Chestnut, Cydia Splendana, Pheromone, Trap
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
CYDIA SPLENDANA POPÜLASYONUNUN FEROMON TUZAKLARLA İZLENMESİ Mehmet ERDOĞAN Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehmet KARAGÖZ 2019, 39 sayfa Yaklaşık 65 bin ton kestane üretimi ile Türkiye dünyada 2. sırada, Avrupa'da ise 1. sırada yer almaktadır ve dünya kestane üretiminin yaklaşık %3'ünü karşılamaktadır. Ülkemizde ise Aydın ilinin 26.428 ton kestane üretimi ile ilk sırada olduğu görülmektedir. Ülkemizde kestane üretimi bu kadar önemli bir paya sahip iken Curculio elephas (Coleoptera: Curculidae) ve Cydia splendana (Lepidoptera: Tortricidae) gibi meyvede zararlı olan türler özellikle Cydia splendana her geçen gün üretimin azalmasına sebep olmaktadır. Kestane bahçelerindeki bu zararlının mücadelesinde arazinin topoğrafik yapısı ve ağaçların yüksekliği, kimyasal mücadeleyi mümkün kılmamaktadır. Bu nedenle feromon tuzakları kullanarak kitlesel tuzaklamayla bu zararlının populasyonunun azaltılması hedeflenmektedir. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda kullanılan feromon tuzakların kitle yakalamada ve zararlının popülasyonunun düşürülmesinde etkili olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CYDIA SPLENDANA Hb. (LEPIDOPTERA: TORTRICIDAE) POPULATION MONITORING WITH PHEROMONE TRAPS Mehmet ERDOĞAN M.Sc. Thesis, Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Mehmet KARAGÖZ 2019, 39 pages Turkey with 65000 tons of chestnut production has the first place in Europe and the second place in the World. It covers approximately 3% of the World chestnut production. Aydin province ranks first with 26,428 tons of chestnut production in Turkey. While chestnut production has such an important share in our country, fruit pests such as Curculio elephas Gh. (Coleoptera: Curculionidae) and Cydia splendana Hb. (Lepidoptera: Tortricidae) cause decrease in production in recent years. The chemical control of these pests is not possible due to the topographic structure of the chestnut areas and the heightof the trees. Therefore, the aim of this study is to determine the population density of C. splendana by mass trapping. As a result of field studies, it was found that the pheromone traps could be effective in determinig the population of the pest and in decreasing the population of the pest by mass trapping.