Kargı-Karaöz (Isparta-Antalya) arasındaki pliyo-kuvaterner çökellerinin foraminiferleri
The foraminifera of plio-quaternary sediment betweenKargi-Karaöz (Isparta-Antalya) region
- Tez No: 574540
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜHEYLA KANBUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kargı, Karaöz, Foraminifer, Sistematik, Pliyo-Kuvaterner, Kargı, Karaöz, Foraminifera, Systematic, Plio-Quaternary
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Antalya sahili boyunca ve Karaöz-Lara arasındaki Pliyo-Kuvaterner yaşlı denizel çökellere ait detaylı foraminifer incelemeleri önceki çalışmalarda yapılmışken Kargı-Karaöz arasındaki bölgede böyle bir çalışma gerçekleştirilmemiştir. Bu çalışma kapsamında Kargı'dan başlayaıp güneye doğru Karaöz'e kadar uzanan bölgede yüzeyleyen ve denizel çökellere ait detaylı foraminifer incelemesi yapılmıştır. Çalışma alanında yüzeyleyen Yenimahalle formasyonuna ait yarı pekleşmiş, pekleşmemiş Pliyo-Kuvaterner denizel çökelleri gri, yeşilimsi gri renkli olup silttaşı, kiltaşı, çamurtaşı litolojisindedir. İnceleme sahasında en altta bulunan Resiyen-Senomaniyen yaşlı orta- kalın katmanlı, krem, bej, açık gri, kirli sarı, kirli beyaz, yersel pembe renkli neritik kireçtaşlarından oluşan Tekedağı formasyonun üzerine Miyosen yaşlı kumtaşı, kiltaşı, silttaşı, çakıltaşından oluşan Karpuzçay formasyonu uyumsuz olarak gelmektedir. Karpuzçay formasyonun üzerine ise uyumlu olarak masif, yer yer orta-kalın tabakalı, yuvarlak, yarı yuvarlak, orta-iyi boylanmalı, zaman zaman bloklu çakıl taşlı ve bazen köşeli çakıllardan oluşan Miyosen yaşlı Aksu formasyonu gelmektedir. Altta masif veya çok kalın tabakalı karasal çakıl taşı, üstte ise denizel, kalın tabakalı çakıl taşı, kumtaşı ve miltaşı ardalanmasından oluşan Pliyosen yaşlı Eskiköy formasyonu açısal uyumsuz olarak Aksu formasyonun üzerine gelmektedir. Eskiköy formasyonun üzerine uyumlu olarak yer yer laminalı, ince, orta, kalın tabakalı, kirli sarı, yeşilimsi gri, gri, , bej, krem renklerinde kiltaşı, marn, kumtaşı, silttaşı, çamurtaşı litolojisinde Pliyosen yaşlı Yenimahalle formasyonu yer almaktadır. Kuvaterner yaşlı tane destekli, yuvarlak çakıllı, çapraz ve belirsiz tabakalanmalı, çakıl ve kumlardan oluşan Belkıs Konglomeraları Yenimahalle formasyonunun üzerine gelmektedir. İstif en son olarak alüvyon ile son bulmaktadır. Çalışma alanındaki Yenimahalle formasyonuna ait kırıntılılarda foraminifer incelemeleri Eskiköy ölçülü stratigrafik kesit üzerinde alınan 8 adet numune incelenerek yapılmıştır. Bentik foraminifer tanımlamaları farklı literatür taramaları ile planktik foraminifer tanımlamaları ise ağırlıklı olarak Kenneth ve Srinivasan (1983) kullanılarak ve gerek bentik gerekse planktik foraminifer tanımlamaları türün orijinal tanımlama kaynağı kullanılarak yapılmıştır. Tanımlanan türlerin sistematik sınıflaması ise Loeblich ve Tappan'ın (1988)'e göre yapılmıştır. Bu çalışmayla Eskiköy ölçülü stratigrafik kesit üzerinde alınan 8 adet numunenin incelenmesi sonucu 5 altordoya ait, 25 familya, 62 cins, 62 tür tanımlanmıştır. Akdeniz'in Pliyo-Kuvaterner dönemine ait sedimanlarının inceleme yapılan Kargı'ya kadar uzanan alanda Yenimahalle formasyonuna ait yeşilmsi gri renkli çamurtaşı litolojisinde çökeldiği ve bu çökelimin Post Messiniyen transgresyonu ürünü olabileceği gibi farklı jeolojik zaman aralıklarına ait foraminifer türlerinin aynı numune içerisindeki varlığından ötürü tsunami çökeli de olabileceği düşünülmektedir. Bu konuya ilişkin farklı görüşlerin çözümlenmesi için detaylı foraminifer incelemeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Detailed foraminiferal investigations of the Plio-Quaternary marine sediments along the Antalya coast and between Karaöz-Lara have been conducted in previous studies, while no such study has been performed in the region between Kargi and Karaöz. Within the scope of this study, detailed foraminiferal surveys of marine sediments in the region starting from Kargı and extending to Karaöz towards the south were carried out. Semi-hardened, non-hardened Plio-Quaternary marine sediments of the Yenimahalle formation outcropping in the study area are gray, greenish gray in color with siltstone, claystone, mudstone lithology. At the bottom of the study area, the Middle - thick bedded, Cretaceous - Cenomanian aged Tekedağı formation consists of cream, beige, light gray, dirty yellow, dirty white, terrestrial pink colored neritic limestones. It comes. The Karpuzçay formation is conformably overlain by the Miocene Aksu formation, which is composed of massive, occasionally medium-thick bedded, round, semi-circular, medium-well sorted, occasionally blocky pebble and sometimes angular pebbles. The Pliocene aged Eskiköy formation which consists of massive or very thick bedded terrestrial pebbles at the bottom and marine, thick bedded pebbles, sandstones and milestones alternates overlying the Aksu formation. The Eskiköy formation is overlain by laminated, thin, medium, thick bedded, dirty yellow, greenish gray, gray,, beige, creamy claystone, marl, sandstone, siltstone and mudstone lithology in the Pliocene aged Yenimahalle formation. Belkis Conglomerates, which are composed of pebbles and sands, are overlain by Yenimahalle formation. The stack ends with alluvium. Foraminiferal studies of the Yenimahalle formation in the study area were carried out by examining 8 samples taken on Eskiköy measured stratigraphic section. The definitions of benthic foraminifera are made by using different literature reviews and planktic foraminifera definitions are predominantly used by Kenneth and Srinivasan (1983) and both benthic and planktic foraminifera definitions are made using the original source of the species. The systematic classification of the identified species was made according to Loeblich and Tappan (1988). In this study, as a result of examination of 8 samples taken on stratigraphic section of Eskiköy, 25 families, 62 genera and 62 species belonging to 5 subordo were identified. The sediments of the Plio-Quaternary period of the Mediterranean Sea were deposited in the greenish gray mudstone lithology of the Yenimahalle formation in the area extending up to the Kargı area under investigation, and this deposition may be the product of the Post Messinian transgression, or because of the presence of foraminifera species belonging to different geological time intervals in the same sample. It may be. In order to analyze the different views on this subject, detailed foraminiferal investigations are required.