Câhiliyye kavramının hayata yansımaları
Reflections of jahiliyya concept into life
- Tez No: 574594
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN GÜNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Câhiliyye, Kötülük Problemi, Sekülarizm, Feminizm, Irkçılık, Jahiliyya, The Problem of Evil, Secularism, Feminism, Racism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kur'ân-ı Kerim, Allah Teâlâ'nın tüm insanlık için gönderdiği bir yaşam rehberidir. Bu rehber, evrensel ilkeleri ile insanlığın tüm problemlerine cevaplar vermekte, doğru inanç ve yaşama biçimini göstermektedir. Dolayısıyla Kur'ân'ın, çağımızdaki, İslâm'ın inanç sistemine aykırı inanışlara ve fikir akımlarına cevaplar vermediğini düşünmek tutarlı bir iddia olmayacaktır. Sözgelimi, dünya üzerinde yaşanan doğal afetler, savaş, zulüm ve açlığı delil getirerek Allah'ın ahlâkîliğini sorgulamak ve varlığını reddetmek tutarlı mıdır? Dini özel yaşama hapseden seküler düşünce, dünyaya refah getirebilmekte midir? İnsan hakları bağlamında ele alınarak İslâmî olduğu ileri sürülen feminizme, Kur'ân nasıl bakmaktadır? Irkçı karaktere sahip milletlerin, insanlık medeniyetine sunabilecek bir şeyleri var mıdır? İşte, araştırmamızda tüm bu sorulara, Kur'ân'da İslâm öncesi döneme atıfta bulunularak eleştirilen ve aralarında sebep-sonuç ilişkisi bulunan zanne'l-câhiliyye, hükme'l-câhiliyye, teberrüce'l-câhiliyye ve hamiyyete'l-câhiliyye kavramları üzerinden cevaplar sunmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran is a life guide sent by Allah Almighty for all humanity. This guide provides answers to all problems of humanity thanks to its universal principles and shows the right belief and way of life. Therefore, it won't be a consistent claim that the Qur'an does not respond to beliefs and currents of belief that are contrary to the Islamic belief system of our time. For example, is it consistent to question God's morality and deny its existence by providing evidence of natural disasters, war, cruelty, and hunger in the world? Does secular thought that imprisoned religion in private life bring prosperity to the world? How does the Qur'an's view on feminism in the context of human rights? Do racist nations have something to offer to humanity civilization? Here, We tried to provide answers for all of these questions in our research on concepts having cause-and-effect relationship like zanne'l-jahiliyya, provisions of jahiliyya period, teberrüce'l-jahiliyya and hamiyyete'l-jahiliyya concepts and which are criticized in the Qur'an with reference to pre-Islamic period.