Özel dersliklerin akustik performans sınıfları ve akustik proje tanımları kapsamında değerlendirilmesi: İzmir B.B müzik sanat atölyeleri örneği
Evaluation of private classrooms within the scope of acoustic performance classes and acoustic project definitions: The case of İzmir B.B music art workshops
- Tez No: 574606
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT DURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Mimarlık, Fine Arts, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Building Acoustics, Acoustic Project, Class Acoustics, Environmental Noise, Building Noise Control
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Müzik eğitimlerinin verildiği, provaların gerçekleştirildiği derslikler işitsel algının son derece önemli olduğu, akustik özelliklere sahip olması gereken“özel”mekânlardır. Genellikle yerel yönetimler tarafından yaptırılan özel salonlar, özel derslik ve sınıflar farklı nedenlerden dolayı“çok amaçlı”olarak tasarlanır ve hizmete sokulur. Buna ofis olarak tasarlanmış fakat özel eğitime yönelik sınıflar halinde kullanılmak üzere tahsis edilmiş yapılar/mekânlar da dâhildir. Doğal olarak bu tür mekânlarda müzik eğitimi ve icrası da pek çok akustik sorunlar ile birlikte hizmet vermeye çalışır: Bu bitirme çalışmasında benzer işlev ve sorunlara sahip olan, İzmir BB.“Sanat Atölyeleri”derslik ve prova odaları gereç olarak alınmıştır. Bu çalışmada müzik eğitimi verilen, prova ve toplu icraları yapılan“Sanat Atölyeleri”nin akustik performansı“Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik”kapsamında incelenmiş, analiz edilmiş, sorunlar belirlenmiş ve iyileştirme önerileri sunulmuştur. Çalışmada TS EN 12354 (1-6), TS EN ISO 717 (1-2), 16283 ve 10140 (1-5) standartları esas alınmıştır. Bu standartlar ve“Akustik Performans Sınıfı”nın ölçütleri doğrultusunda komşuluk ilişkilerine uygun sınır değerler seçilmiş,“Yapı Akustiği”kapsamında cephe gürültüsü kontrolü, hava ile yayılan sesin, darbe sesinin, dışardaki sesin yalıtımı ve hizmet donanımlarından kaynaklanan gürültü seviyeleri ile mekânlardaki ses emiliminin mevcut durumu üç farklı yöntem kullanmak suretiyle yerinde ölçme, manuel hesaplama ve bilgisayar destekli benzetim yazılımları ile analiz edilmiştir. Son bölümde sınır değerleri karşılamayan mevcut durumlar için önerilerde bulunulmuş, bu önerilerin uygulanması durumunda sağlanacak sonuçların ne olacağı hem hesaplama hem de bilgisayarlı benzetim yazılımları ile tahmin edilip mevcut durum değerleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın son bölümü aynı zamanda, yönetmeliklere göre hazırlanması zorunlu“Akustik Proje”için de tipik bir model oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Classrooms where music education is given and rehearsals are performed are“private”spaces where auditory perception is extremely important and should have acoustic characteristics. Private halls, private classrooms and classrooms, which are usually built by local governments, are designed and put into service as“multipurpose'' for different reasons. This includes buildings / spaces designed as offices but allocated for use as classes for special education. Naturally, music education and performance in such places tries to serve with many acoustic problems. In this graduation, Izmir BB. ”Art Workshops“ classrooms and rehearsal rooms were taken as tools. In this study, the acoustic performance of ”Art Workshops“ where music training, rehearsals and collective performances were performed was examined, analyzed, problems were identified and improvement suggestions were presented within the scope of Regulation on Protection of Buildings against Noise ”. In this study, TS EN 12354 (1-6), TS EN ISO 717 (1-2), 16283 and 10140 (1-5) standards are used. In accordance with these standards and the criteria of the Acoustic Performance Class, the limit values appropriate to the neighborhood relations were selected. With the scope of Building Acoustics; façade noise control, noise levels from airborne sound, impact sound, external sound insulation and service equipment, and current state of sound absorption in spaces were analyzed with on-site measurement, manual calculation and computer aided simulation software. In the last section, suggestions are made for the existing situations that do not meet the limit values, and the results to be provided in case of the application of these suggestions are estimated by both calculation and computer simulation software and compared with the current situation values. The last part of the study is also a typical model for the "Acoustic Project'' which has to be prepared according to the regulations.