1982 anayasasında sağlık hakkı
The right to health in the 1982 constitution
- Tez No: 574607
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAFAK EVRAN TOPUZKANAMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Kavramı, Sağlık Hakkı, Sosyal Devlet, Sosyal Haklar, 1982 Anayasası, Health Concept, Right to Health, Social State, Social Rights, 1982 Constitution
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Sağlık hakkı bireylerin hastalandıklarında iyileştirilmelerini sağlayan ve bireylerin sağlıklarının korunması amacıyla tanınan bir haktır. Bu amaç doğrultusunda bireylerin devletin sağlamış olduğu tıbbi bakım ve tedavi imkânlarından faydalanmaya hakları vardır. Sağlık hakkı bir sosyal hak olması dolayısıyla, sosyal devlet olduğu iddiasında olan bütün devletlerin vatandaşlarına tanımaları gereken hakların başında gelmektedir. Sağlık hakkı doktrinde sosyal haklar arasında kabul edilmektedir ancak bu hak, klasik haklar olarak adlandırılan hakların birçoğuyla da yakın ilişki içerisindedir. Öyle ki insanların birçok temel hak ve hürriyetten faydalanabilmeleri sağlıklı olmalarıyla ve sağlık hakkından gerçek anlamda yararlanabilmeleriyle mümkündür. Özellikle sağlık hakkı ile yaşam hakkı arasında sıkı bir bağ bulunmakta ve bu bağ uluslararası düzlemde de kabul edilmekte ve vurgulanmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde, sağlık kavramının ve sağlık hakkının ne anlama geldiği, sağlık hakkının insan hakları alanında nasıl konumlandığı, sağlık hakkının uluslararası alandaki tarihsel gelişimi ve uluslararası düzenlemelerde kendine nasıl yer bulduğu gibi teorik konular ele alınmıştır. İkinci bölümde ise sağlık hakkının bir sosyal hak olarak ülkemizdeki tarihsel gelişimi incelenmiş ve bu hakkın 1982 Anayasası'nda nasıl düzenlendiği üzerinde çalışılmıştır. Bu bağlamda sağlık hakkının 1982 Anayasası'nda sosyal devlet anlayışına uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği ve Anayasa Mahkemesi'nin norm denetimi ve bireysel başvuru kararlarında nasıl yer aldığı konuları üzerinde durularak, sağlık hakkı konusundaki Türkiye uygulaması somutlaştırılmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis The Right to Health in the 1982 Constitution Cahit Baybars KAYHAN Dokuz Eylül University Institute of Social Sciences Department of Public Law Public Law Program The right to health is a right which enables the individuals to improve their health when they are sick and is given in order to protect the health of individuals. In accordance with this purpose, the individuals have a right to benefit from the medical care and treatment provided by the state. As the right to health is a social right, it is the primary right that should be provided to the citizens of all states which claim to be a social state. The right to health is accepted among the social rights in doctrine, however, this right is closely related to many rights referred as the classic rights. In fact, it is possible for individuals to benefit from many basic rights and liberties only when they are healthy and can truly benefit from the right to health. There is a strong connection between the right to health and the right to live and this connection is accepted and has been emphasized also at the international level. In the first part of our study, the theoretical subjects such as the health concept and the meaning of the right to health, place of the right to health in human rights, historical development of the right to health in international areas and its place in international regulations are studied. The second part focuses on the historical development of the right to health as a social right in our country and how this right was regulated in the 1982 Constitution is studied. In this regard, if the right to health was regulated in 1982 Constitution in accordance with the social state approach or not and how it was stated in the norm control and individual application decisions of the constitutional court have been emphasized and Turkey's practice about the right to health has been tried to be embodied.