Cumhurbaşkanları İsmet İnönü ile recep Tayyip Erdoğan'ın meclis konuşması üzerine söz varlığı incelemesi
Vocabulary study on presidental Ismet İnönü and recep Tayyip Erdoğan's speec in parliament
- Tez No: 574641
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN GÖZÜTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Siyasal Bilimler, Linguistics, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Vocabulary, Ġsmet ĠNÖNÜ, Recep Tayyip ERDOĞAN, TBMM
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalıĢmada, CumhurbaĢkanları Ġsmet Ġnönü ile Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis KonuĢmalarında söz varlıklarının incelenmesi ve açıklanması konu edilmiĢtir. Ġnceleme sırasında ilk olarak sözcüğün çeĢitli kaynaklardaki tanımı, söz varlığının tanımlanması açıklanmıĢtır. Söz varlığı incelemelerinin alt baĢlığı olarak değerlendirilen deyim, atasözü, ikileme, kalıp sözler, çeĢitli terimler ve argo kullanımlar saptanarak bu sözcüklerin anlamlandırılması yapılmıĢtır. Anlamlandırmada TDK esas alınmıĢ, kaynaklarda bulunmayan kullanımlar ise cümledeki bağlamına göre değerlendirilip anlamlandırılmıĢtır. Nihayetinde, dilimizin zenginliği olan ve anlatımı kuvvetlendiren birçok atasözü, deyim, kalıp ifade, ikilemeler, terimler ve argo kullanımlar tespit edilmiĢtir. Kitlelerin örnek aldığı siyasetçilerimizin, hitabet sanatında kullandıkları bu öğeler, dilimizin söz varlığının ortaya konulmasına ve yapılacak diğer araĢtırmalara katkıda bulunacaktır . Anahtar Sözcükler :Söz Varlığı, Ġsmet ĠNÖNÜ, Recep Tayyip ERDOĞAN, TBMM.
Özet (Çeviri)
During the examination, firstly the definition of the word in varioussources and the definition of vocabulary are explained. Theidioms, proverbs, dilemmas, stereotypes, various termsands langusage whichare evaluated as subtitles of vocabulary studies were determinedandt heirmeaning was made. TDK wasused as the basis fortheinterpretation, and theuses not found in the sources were evaluated according to the context in thesentence. In the end, many proverbs, idioms, stereotypes, dilemmas, termsands langusages which are ther ichness of our language and streng then the expression were determined. These element sused byorphaned politicians in the art of rhetoric will contributet orevealing the vocabulary of our language and other researches.