Kur'ân'da övülen insan tiplerine dair kullanılan kavramlar
Concepts for praised human types in the Quran
- Tez No: 574645
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF IŞICIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Muhteva, İnsan, İyi-Kötü, Övgü, Kavram, Qur'an, Content, humankind, Good-Bad, Praise, Concept
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnsanlara hidayet rehberi olarak gönderilen Kur'ân içerisinde birçok konuyu barındırır. Bu konuların temelinde tevhit, nübüvvet ve ahiret vardır. Bu üç temel konunun ve haricindeki diğer tali konuların muhatabı insandır. Muhatabı insan olan Kur'ân'ın insana dair konulara da genişçe yer verdiği görülmektedir. Bu anlamda onun tabiatının hem iyiye hem de kötüye meyilli olduğu gözükmektedir. Kur'ân insanın yapısındaki iyi özellikleri fark ederek onlara yönelmesini ister. Bu şekilde davrananları över. Övülen insan tipleri hakkında çeşitli kavramlar kullanır. Her bir kavramın kendi içerisinde ifade ettiği anlam vardır. Bu kavramların birbirleriyle anlam bakımından örtüştüğü yerler olduğu gibi ayrıştığı yerler de bulunmaktadır. Ayrıca kimisinin daha geniş manaları ifade ettiği görülürken kimisinin diğerlerine nazaran daha dar bir manasının olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Qur'an, which is sent to people as guidance, contains many subjects. The basis of these subjects is tawheed, prophethood and the Hereafter. The human being is the addressee of these three main issues and other secondary issues . It is seen that the Qur'an, which addresses humankind , has a wide range of human subjects. In this sense, his nature seems to be prone to both good and bad. The Qur'an recognizes the good attributes in his nature and asks him to turn to them. He praises those who behave this way and uses various concepts about praised human types. Each concept has its own meaning. There are places where these concepts overlap with each other in terms of meaning as well as places where they differ. In addition, while it is seen that some express wider meanings, some have a narrower meaning than others.