Somali'de din ve toplum
Religion and society in Somalia
- Tez No: 574644
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Din, Dini Gruplar, Kültür, Somali, Tarih, Toplum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
İslamiyet, Somali'ye en erken dönemine gelmiştir. Tarihsel olarak gelişim süreci gösteren Somali'nin dinsel yapısı hâlihazırda Sünni İslam yapısına sahiptir. Bunun yanında, bir Afrika ülkesi olan Somali'nin toplumu büyük çoğunlukla göçebe kültüre sahip olmakla ve bu doğrultusunda toplumunun sosyo-kültürel yapısı ve dini hayatı üzerinde geniş bir etkiye sahiptir. Göçebe hayatının yanında Somali'nin farklı yerleşik hayatı benimsenen bölgerinde zaman içerinde farklı cemaatler ve dini gruplar ortaya çıkmıştır. Dini gruplar daha dindarca bir yaşam sürmek için din eksenli oluşturulan sosyal organizasyonlar olduğu düşünüldüğünde dini hayatın en önemli unsurlarından birisi olma vasfını taşımaktadır. Dini gruplar yanında dinin sosyal anlamda etkisini gösterdiği başka bir kurum ailedir. Aile, insanlığın tarihiyle birlikte var olan bir kurum olup toplum, devlet ve fert için alternatif kabul etmeyen sosyal, ekonomik, kültürel ve biyolojik görevler sahiptir. Somali'deki aile yapısı geleneksel biçimi mevcut olup erkekler karar alma konusunda ön planda tutmaktadır. Araştırmamızı iki bölümünden oluşmaktadır. Birinci bölümde Somali hakkında genel bilgiler, Somali'nincoğrafik durumu, tarihçesi, ekonomisi, etnik yapısı ve nüfusu gibi konular ele alınmakta olup aynı zamanda Somali'deki aile yapısı, evlilik kurumu ve eğitim gibi konular izah etmeye çalışılmaktadır.İkinci bölümde ise Somali'deki dini yapısı, İslam'ın Somali'ye girişi, dini eğitim ve öğretim kurumlar, dinsel farklılıklar ve gruplar, mezhep farklılığı gibi konular ele alınmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Islam came to Somalia in its earliest period. The religious structure of Somalia, which has historically developed, has a Sunni Islamic structure. In addition, the society of Somalia has, to a large degree, a nomadic culture which maintain a broad influence on the socio-cultural structure and religious life of the society. In addition to the nomadic life, different congregations and religious groups emerged from time to time in different settled parts of Somalia. Religious groups are considered to be one of the most important elements of religious life when it is taken into account the sociological phenomena of religious organizations oriented to lead a more religious life. In addition to religious groups, another institution in which the religion shows its social influence is family. The family is an organization that existed throughout the history of humanity and plays a social, economic, cultural and biological role that could not be fulfilled by any other social group. In the Somali context, traditionally men used to be at the forefront of decision-making. Our research mainly discuss and explores the sociological underpinnings of this structures from religious perspective. Our thesis consists of two parts. In the first chapter, general information about Somalia, geographical status, history, economy, ethnicity and population of Somalia are discussed. At the same time, it is tried to explain the family structure, marriage institution and education in Somalia. In the second part, the religious structure in Somalia, the introduction of Islam to Somalia, religious education, education institutions, religious differences and sectarian differences are extensively analysed. Keyword : Culture,Family, Hıstory, Religion, Religious Groups, Society, Somali.